Подпомагат болницата с 30 000 лева заради хепатита

STZAGORA.NET
Кожно-венерическият диспансер ще получи 30 000 лева, с което ще се помогне на единствената болница в областта МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, лекуваща заразноболните с вирусен хепатит. Това решиха вчера общинските съветници на Стара Загора. Предложението бе внесено от Комисията по здравеопазване и екология във връзка с големите финансовите разходи, които МБАЛ “Киркович” направи за хоспитализирането на болните с жълтеница.

Средствата ще бъдат осигурени за сметка на функция “Разходи, неквалифицирани в други функции”. В седемдневен срок след влизане в сила на решението на Общинския съвет кметът на Стара Загора проф. Танчев ще трябва да преведе парите.

Диспансерът е направил над 56 хиляди лева разходи за необходимите вирусологични изследвания на всички вече 803 хоспитализирани с хепатит в отделенията. От тях 80 на сто са жители на община Стара Загора. Това е начин да се компенсират големите свръхразходи, коментират инфекционистите от МБАЛ “Киркович”.

Болницата обаче все още чака обещаните средства от Касата за епидемичния взрив на хепатит тип А. Още на 6 януари т.г. бе внесено предложение от оперативния щаб за борба с вирусния хепатит до НЗОК за финансово обезпечаване на здравното заведение за хоспитализацията на болните. От НЗОК обясниха, че трябва само Надзорният съвет на Касата да разреши тези средства, но до ден-днешен това не е сторено. В пика на жълтеницата, от 27 декември м.г. до края на януари, бяха пребазирани шест отделения на МБАЛ “Киркович” за лечение на заразените. В момента работят три отделния, а хепатитноболните са 97.

Дани МИЛЕВА
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн