Ще строим клиники и училища по американска програма за хуманитарна помощ

STZAGORA.NET

Капитан II ранг Марк Имблум и областният управител в Стара Загора Йордан Николов.

*

Началникът на отдел “Военно сътрудничество” при посолството на САЩ в България капитан II ранг Марк Имблум представи американска програма за хуманитарна помощ в България на среща с домакин областният управител на Стара Загора Йордан Николов. Участваха и губернаторите на Бургас и Сливен – Константин Гребенаров и Марин Кавръков, както и зам.-управителката на Ямболска област Нели Кадиева.

Програмата на САЩ за хуманитарна помощ действа в три варианта. Първият е насочен към самостоятелни проекти за ремонти и ново строителство на клиники, училища и детски заведения. Проектите могат да бъдат на стойност от 5000 до 500 000 долара.

Вторият вариант включва предоставяне на хуманитарна помощ на гражданското население – под формата на инженерна помощ или медицински дейности. Тези проекти се насочват обикновено към районите, в които присъстват американски военнослужещи. Те са на по-малка стойност – 10-15 хиляди долара и по-кратковременни.

Третият вариант на програмата предвижда предоставяне на военно имущество – техника, консумативи, оборудване и материали, което е станало излишно, или е освободено. То обаче се облага при внос с мита и такси, подчерта кап. Имблум.

Крайният срок за подаване на проектни предложения за 2012 г. е 01.04.2011 г. Кандидатстването се извършва със стандартна апликационна форма.

Срокът на програмата за хуманитарна помощ е 2 години.

Подадените проекти след съгласуване с американския посланик у нас и началниците на отдели в посолството се разглеждат от Европейското командване на САЩ в Щутгарт, Германия. Финансирането се осигурява от Държавния департамент чрез Министерството на отбраната на САЩ. Бюджетът по програмата е само за Република България, като за всяка година размерът на хуманитарната помощ е различен.
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн