50 деца от областта са болни от рак

STZAGORA.NET
50 случая на деца до 17-годишна възраст с онкологични заболявания са вписани в раковия регистър на област Стара Загора до края на 2010 г.

Новооткритите деца, заболели от рак през миналата година, са двойно повече, отколкото през 2009 г. Четири от тях са в Стара Загора – две с диагноза тумор на мозъка и две с тумор на костите и ставните хрущяли. Всички регистрирани случаи са на деца до 17 години. Общо раковоболните в областта са 11 978. За изминалата 2010 година в Регионалния раков регистър са фиксирани 1609 нови случаи на онкоболни.

Тази печална статистика съобщи д-р Диана Кирова – началник на Регионалния раков регистър в Старозагорския онкодиспансер, по повод Международния ден на децата, болни от рак. Той се отбелязва на 15 февруари по инициатива на Международната конференция на организациите на родителите на деца, болни от рак, в над 40 държави.

Родителите и самите деца често имат нужда от психолог, който да им помага при лечението, категорични са от Сдружението на онкоболните и техните сподвижници в Казанлък. И докато там организацията работи вече пет годни, то в областния център Стара Загора все още не е разкрита такава структура. Една от задачите на хуманитарната организация е това да се случи по-скоро, информира Ваня Дянкова от Казанлък, която е зам.-председател на сдружението.

Дани МИЛЕВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн