БСП даде срок на правителството да спре обедняването на българите и обяви, че готви социални протести

STZAGORA.NET

Сергей Станишев

БСП даде срок на правителството до края на месеца да вземе мерки срещу продължаващото обедняване на българите. В противен случай социалистите имат готовност да организират социални протести. Това обяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след заседание на ръководството на партията.

Лидерът на БСП изтъкна, че България влиза в инфлационна спирала по отношение на цените на основните хранителни стоки. Той напомни, че само за миналата седмица имаше сериозно увеличение на цените на основни хранителни продукти, а през юли предстои поскъпване на тока. Тази тенденция, в комбинация с нарастващата безработица, според Станишев е тежък удар за най-бедните хора. „Това означава рязко обедняване на българите на фона на заявката на правителството до 2013г. да не увеличава заплати и пенсии”, заяви председателят на БСП.

За да могат гражданите да посрещнат ценовия натиск, БСП предлага пакет от мерки. Лидерът на БСП изтъкна, че мерките са поносими за бюджета и същевременно са глътка въздух за хората. Социалистите настояват да се увеличи минималната работна заплата още през следващия месец до 300 лв. Това ще струва на бюджета около 14 млн.лв. за периода до края на годината. „Няма защо да си играят на доброто ченге Тотю Младенов и на лошото ченге Симеон Дянков. Пари има”, категоричен беше Сергей Станишев. От БСП искат да се увеличи размерът на месечните добавки за деца поне с 10 лв., а пенсията за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с размера на натрупаната инфлация от началото на мандата на ГЕРБ. Заради поскъпването на отоплението социалистите настояват да се отпуснат по 50 лв. на получателите на енергийни помощи. „Даваме срок на правителството до края на този месец да инициира тези мерки. В противен случай ще има социални протести и БСП ще участва в тяхната организация”, заяви Сергей Станишев.
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн