54 майки ще връщат пари за гледане на деца

STZAGORA.NET
В област Стара Загора са издадени 54 разпореждания за неправомерно получени обезщетения за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст, което е било настанено в детско заведение. Това съобщи директорът на Териториалното поделение на НОИ в Стара Загора Петър Мръцков.

Ако детето постъпи в ясли преди навършването на 2 години, майката е задължена да подаде декларация до осигурителя (работодателя) си за промяна на обстоятелствата от датата на записването на детето в съответното заведение. Той пък подава декларацията в НОИ, за да се прекрати изплащането на обезщетение. За да се установи кой е виновен за продължаването на плащанията и дали те са изплащани от НОИ или от работодателя, служителите на ТД на НОИ проверяват всеки случай и за по-голяма обективност съставят протокол. Общият брой на децата в областта, посещавали детски ясли преди навършването на 2-годишна възраст, е 2453. Най-много са те в община Стара Загора – 1426.

Три от разпорежданията са обжалвани. Заедно с лихвите общата сума, която трябва да бъде върната, е 49 901 лева. Вече са внесени 25 514 лева, или 51.13 на сто, уточни Петър Мръцков.

Таня ИВАНОВА
-vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн