Завърши рехабилитацията на блок 8 в “ТЕЦ Марица-изток 2″ ЕАД

STZAGORA.NET
32 дни по-рано от превидения срок завърши рехабилитацията на блок 8 в най-голямата топлоелектрическа централа в България – „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД. На 15.01.2011 г. енергоблокът влезе в паралел с Електроенергийната система, след като успешно премина 72-часови проби.

Модернизацията е част от мащабен проект за рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации (СОИ) на блокове 1 и 2, 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 6 и 8. Ремонтните дейности по енергоблок 8 започнаха на 02.07.2010 г. с подмяната на ротор ниско налягане, реконструкция на ротор високо налягане и премахване на Баумановата степен на турбината.

Реконструкцията обаче не се органичи само до тези параметри. Монтирани бяха нови цифрови релейни защити, произведени в Швейцария. Старата възбудителна система на генератора бе подменена със съвременна статична, също швейцарско производство. Паралелно с това се извърши и рехабилитация на котел 12. Тя е свързана основно с подмяна на нагревни повърхности с изтекъл ресурс, както и с възстановяване на всички износени възли и участъци от системата на котлоагрегата. Старият генератор бе подменен с нов, по-мощен, произведен от Електросила” – Санкт Петербург. Новият генератор е с 270.6 мегаволт ампера и е с широк диапазон на работа по реактивна мощност.

Модернизацията на турбината бе ангажимент на японската фирма „Тошиба”, „Риск Инженеринг” подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 12 бе възложена на „Енергоремонт”-Гълъбово и други фирми. Всички останали ремонтни дейности са дело на персонала на „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД. С модернизацията на блок 8 се повиши мощността му, която достигна 230 MW. Увеличи се и животът на ободурването с 25 години.

На 26.01.2011 г. завършиха гаранционните изпитания, след което блок 8 бе предаден за управление на Централното диспечерско управление. Днес рехабилитираният енергоблок работи със сероочистващата си инсталация, съгласно националното и европейското законодателства.

Деница ГЕОРГИЕВА
отдел „Информация и връзки с обществеността”
ТЕЦ”Марица Изток 2″ ЕАД

-vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн