Над Стара Загора – все по-малко серен диоксид; проблем остава прахът и азотните оксиди

STZAGORA.NET

Доклади за последните резултати от норвежко-българската екопрограма изнесоха (отляво надясно) гл.ас.Николай Такучев, проф.д-р Георги Петков, проф. д-р Цанко Яблански (ръководител на проекта) и доц.д-р Господинка Пракова.

След като тецовете в  “Марица-изток” изградиха повечето от необходимите сероочистки към котлите си, силно е намаляло количеството на изхвърляния в атмосферата серен диоксид. По тази причина наднормени обгазявания на Стара Загора с този замърсител вече няма. Известен пренос остава, но проблемът далеч не е така остър като в годините от 2004-та до 2006-та и се очаква да отпадне с изграждането и на последната сероочистваща инсталация в комплекса.

Това бе казано пред медиите днес от учени от Тракийския университет, работещи по норвежко-българската екопрограма за оценка, намаляване и предотвратяване на замърсяването на въздуха, водата и почвата в региона.

Във фокуса на вниманието на старозагорци обаче остава замърсителят азотен диоксид (източници – автомобилният трафик, промишлените инсталации и битовото отопление) и фините прахови частици (същите източници, плюс пренос от други региони).

На територията на дълго време нарочвания за замърсител на въздуха на Стара Загора военен полигон “Змейово” са изследвани десетки показатели, които са се оказали в нормите, с изключение на двойно завишение спрямо допустимото на  тежкия метал кадмий в повърхностните води на водоем и езеро (0,02 милиграма на литър вода, вместо нормата от 0,01 мг/л). Проблемът е локален, ще се вземат повторни проби, за да бъде потвърден резултатът,  каза докладвалият го проф.Цанко Яблански, който е и ръководител на проекта. Според учените територията на полигона следва да се разглежда като промишлена площадка заради спецификата на извършваните там дейности и към нея да бъдат прилагани адекватни на статуса й еконорми.

За замърсителите на въздуха докладваха проф. д-р  Георги Петков и гл.ас.Николай Такучев, а за проведения здравен скрининг сред 470 навършили пълнолетие дванадесетокласници в общините Стара Загора, Раднево, Гълъбово, Казанлък, Чирпан и Гурково – доц.д-р Господинка Пракова от Медицинския факултет на Тракийския университет. Нейните изводи са, че децата в Гълъбово и Стара Загора дават най-високи отклонения от показателите по спирометрия (дихателни изследвания) и ЕКГ.

В пълнота за представените резултати съобщи сайтът на Екоцентър-стара Загора (кликнете тук).

Отделните доклади могат да бъдат намерени на следните адреси:

- Мониторинг на атмосферния въздух март-декември 2010 г. – ТУК;

Стационарна автоматична измерителна станция “Конна база”, Проучване на замърсяването на въздуха над град Стара Загора с мобилна измерителна станция и Изследване на трафика в Стара Загора с цел оценка на приноса му към замърсяването на въздуха – ТУК;

-  Резултати от изследване на повърхностни води, почви и растения от площадката на полигон „Змейово” – ТУК.

- Резултати от здравния скрининг на учениците през 2010 г. – ТУК.

Резултатите от извършените изследвания са според очакванията, коментираха учените. В тях няма нищо тревожно, но предстои още много работа за пълно изчистване на екологичната картина в Старозагорска област.

Норвежко-българската програма приключва през месец април. Тогава ще се състои заключителната научна конференция с участието и на учени от партниращите норвежки университети в столицата Осло и град Оз. От българска страна ще бъде предложено програмата да бъде продължена, съобщи проф.Яблански.

-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн