Нов вид измами по телефона, целта са преводачи от чужди езици

STZAGORA.NET
В последните дни в Старозагорска област отново са регистрирани измами по телефона, свързани с ангажиране на преподаватели по чуждоезиково обучение, служители в туристически агенции, преводачески бюра и места за подслон за оказване на “преводачески услуги”.

Най-често използваната от престъпниците схема е следната:

На служебен телефон в преводаческо бюро, туристическа агенция, хотел, езикова школа или учебно заведение постъпва обаждане от лице, което се представя за полицейски служител (комисар, следовател или началник на РУ “Полиция”). Мнимият служител на реда заявява, че необходим човек, владеещ определен чужд език, защото в полицията се намира чужд гражданин (жертва на престъпление или задържан за извършено от него деяние) и е необходим преводач. Гражданинът, владеещ съответния език (най-често английски) е уверяван, че няма някакви специални изисквания за притежаване на документи, че няма да се подписва никъде, нито да свидетелства. От него се очаква просто да преведе на разследващите обясненията на чуждия гражданин, за което ще получи добър хонорар (обещаваната сума обикновено е трицифрена).

Скоро след това с гражданина се свързва “адвокатът на чужденеца” и го моли да занесе на клиента му цигари или храна, както и да закупи и издиктува номерата на няколко ваучера към мобилни оператори, за да може клиентът му да се свърже с близките си в чужбина. За тази услуга “адвокатът” обещава допълнително голяма сума.

Обикновено след този разговор отново се обажда “служителят на полицията”, за да се увери, че преводачът е готов да съдейства и уговаря с него къде и кога да се яви. Това обаждане създава у потърпевшите усещане за достоверност и те предприемат изпълнение на поръчките на измамниците. Когато преводачът закупи ваучерите и продиктува на мнимия адвокат номерата им за активиране, контактите се прекратяват.

Препоръчваме при искане на подобна услуга ръководителите на хотели, агенции, школи, преводачески бюра и учебни заведения да правят винаги насрещна проверка в съответните РУ “Полиция”  на тел. 166 или на тел. 112.

Информационен бюлетин

Разкрити престъпления

На 07.02.2011 г. около 13.00 ч на бул. “Цар Симеон Велики” полицейски екип на Второ РУ “Полиция” е задържал 33-годишния К.И. от Стара Загора непосредствено след извършване на джебчийска кражба от възрастна жена. По случая е образувано бързо производство. Работата по изясняване на цялостната престъпна дейност на лицето продължава Второ РУ “Полиция” – Стара Загора.

На 27.01.2011 г. в РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение, че в периода от м. декември 2010 г. до края на м. януари 2011 г. са извършени кражби на около 70% от лавандуловите резници в лавандулов маточник, собственост на Института по розата в гр. Казанлък, намиращ се източно от шосето Казанлък-Крън. Предприети са оперативно-издирвателни мероприятия, при които в дома на А.И. (29) от с. Шейново са открити около 400 000 лавандулови резници.

В хода на разследването е установено, че кражбите са извършени от 36-годишния М.М. от с. Шейново. Лавандуловите резници са иззети и оставени на съхранение в Експериментална база при Института по розата в Казанлък. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.

Кражби

На 07.02.11 г. във Второ РУ “Полиция” – Стара Загора е получено съобщение, че за периода 01.12.2010 г. до 08.12.2010г., неизвестно лице е извършило кражба на 1620 лева от частен дом в с. Михайлово. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Стара Загора.

На 07.02.2011 г. в РУ “Полиция” – Чирпан е получено съобщение от служител на телекому-никационна компания, че при проверка на клетка в землището на с. Горно Белево, общ. Бр. Даскалови е установил липсата на външно тяло на климатик. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Чирпан.

Пътно-транспортни произшествия

На 07.02.2011 г. около 19.30 ч в с. Паничерево, общ. Гурково в посока север се е движел лек автомобил “Хюндай”, управляван от неправоспособния Я.Т. (30) ОТ С. Паничерево. На ул. “Шипка” срещу дом №18 при движение с несъобразена с пътните условия и релефа на местността скорост, водачът изгубил контрол над автомобила, който се блъснал в каменна ограда на целодневна детска градина. В резултат на удара Я.Т. е получил травма на главана и е настанен за лечение в МБАЛ – Казанлък, без опасност за живота. Взета му е кръвна проба за химически анализ. По случая работи РУ “Полиция” – Стара Загора Казанлък.

На 07.02.2011 г. около 6.30 ч по път ІІ-66 от Стара Загора за Нова Загора се е движел микробус “Фиат Дукато”, управляван от Й.Ц. (36) от Варна. Източно от с. Подслон, общ. Стара Загора навлязъл в лентата за насрещно движение и ударил движещия се в нея към Стара Загора лек автомобил “Мерцедес”, управляван от Г.Н. (39) от Ямбол. В резултат на удара са причинени значителни материални щети по автомобилите. При направената проверка не е установено наличие на алкохол в кръвта на водача. По случая работи сектор “Пътна полиция” – Стара Загора.

Полицейски операции

На 06.02.2011 г. за времето от 15.00 до 22.00 ч територията на Община Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция “Пешеходец”. В хода на акцията са проверени 85 МПС и 117 лица и са констатирани 46 нарушения на Закона за движението по пътищата.

На нарушителите са съставени 12 акта: 8 – за нарушения на скоростните режими; 1 – за неспазване на дистанция; 1 – за неправилни маневри; 1 – за ползване на мобилен телефон по време на управление на МПС, без устройство “свободни ръце” и 1 – за нарушение на пешеходец. Наложени са глоби с фиш на 20 водачи и 14 пешеходци. На 47 водачи е извършени проверки за алкохол, при които не са установени концентрации над 0,5 промила.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева
-

споделяне във facebook

1 коментар on “Нов вид измами по телефона, целта са преводачи от чужди езици”

  • Иван Желязков wrote on 9 февруари, 2011, 17:09

    много ми е чудно как така някой се вързва на тази глупост . много прости хора има на този свят . заслужават си да бъдат обрани .


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн