Общинарите от Гълъбово канят министър Трайков

STZAGORA.NET
Общинският съвет в Гълъбово кани с писмо министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да посети лично общината и да се запознае на място с проблемите. Писмото е провокирано от отговора на министъра по време на парламентарния контрол на 21 януари на въпрос на народните представители от Коалиция за България д-р Евгений Желев и Сергей Станишев. Питането бе свързано с изграждането на електропроводите за връзка между новата ТЕЦ “AES Гълъбово” с електропреносната мрежа на България. В отговора си министърът обвини Общинския съвет и общинската администрация в Гълъбово за забавянето, като припомни за исканите 27.5 млн.лева за учредяването право на преминаване на далекопровода през общински терени.

От трибуната на Народното събрание тогава Трайчо Трайков заяви директно “Действащото законодателство позволява това административно бездействие да остане несанкционирано. Общинската администрация добре познава възможностите си за възпрепятстване на административните процедури и ги ползва с един изобретателен, но недобросъвестен начин. Правото квалифицира това поведение като “злоупотреба с права”.

Общинските съветници изразяват несъгласие с твърдението, че ръководството на общината е “местна клика”.

“Живеем в община, за която казват, че е “енергийното сърце на България”. През всичките тези десетилетия (вече повече от пет) жителите на община Гълъбово са преживели редица катаклизми, свързани с развитието на този жизненоважен за страната ни енергиен комплекс: отчуждаване на земи и къщи, ползване на частни ниви без съгласието на собствениците им за нуждите на енергетиката и т.н. Какво са получили насреща десетките хиляди български граждани, живущи на територията на общината? Изключителна запрашеност на въздуха, заболявания, най-често с фатален край, отровена земя и води, завишена миграция и обезлюдяване на общината и т.н. За това, че живеят в рисков регион тези българи не са получили никакви компенсации от държавата. Плащат цена на потребяваното електричество като всички останали граждани на страната, за брикетите за отопление – също. Селскостопанската продукция е некачествена и с ниски добиви, пътуват по разбити улици, а в някои села дори няма такива. Приоритет в работата на общинското ръководство е да подобри живота на хората, да защити конституционното им право на здраве, собственост и работа. Желанието ни е да работим в тази посока заедно с държавата, защото община Гълъбово е част от нея и не е морално да бъдем ухажвани само по време на избори”, се казва в писмото (цитатът е публикуван със съкращения).

Старейшините заявяват, че те не искат спирането на проект с национално значение и не търсят конфронтация с НЕК ЕАД и с която и да е друга институция. Те настояват за уважение към местната власт и спазване на българското законодателство. Според общинарите оценката на общинските имоти е направена от лицензирани оценители, на база на осъществени сделки, а съседни имоти били продадени и на по-висока цена.

В очакване на посещението общинските съветници от Гълъбово заявяват, че са готови вместо да търсят правата си по съдебен път или да поискат публично извинение от министъра за обидните квалификации, да възстановят конструктивния диалог, “за да бъдат защитени както националните интереси, така и правата на населението на община Гълъбово”.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн