Майка с трите си деца живее нелегално в село Хан Аспарухово

Ако имаше тези документи, Снежана и децата й щяха да живеят спокойно в България…

STZAGORA.NET
Майка, която придружава болното си от бронхопневмония 2-годишно момченце, не притежава никакви документи за самоличност. Без такива документи е и детето, сигнализизира медията ни Луиза Петрова, социален работник на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора.

Случаят се оказва презаплетен, достоен за многосериен криминален филм и апотеоз на чиновничеството.

Майката без ЕГН и документ за самоличност се казва Снежана Петьовна Митева. Според удостоверението й за раждане, издадено от 11.08.1987 г. от град Сиктивкар, тя е родена на 25 март 1987 г. в Сиктивкар, Коми АССР, сега Русия. Баща й Петьо Митев Димов е български гражданин, а майка Лидия Петровна Митева е от Коми. Когато Снежана е на 2 години родителите й, заедно с другите братя и сестри, се връщат в България на постоянен адрес в старозагорското село Хан Аспарухово.

На съпружески начала Снежана има три деца, всичките родени в Старозагорската АГ-клиника: Петя – родена през 2002 г., Даниел – 2005 г., и Валери – 2009 г. За всички раждания общината е издала временни актове, тъй като майката няма документ, за да докаже самоличността си. Поради тази причина и бащите не могат да припознаят децата, които се оказват ничии.

Снежана е разказала на Луиза Петрова, че баща й многократно е ходил по различни министерства и в община Стара Загора, за да се легализират тя и децата й, но и до ден днешен това не се случва. Като гражданката “Х” си плаща всяко раждане, не получава еднократните помощи, платено майчинство и детски добавки. При лечението на детето в Първо детско отделение на МБАЛ “Киркович” следва да заплати разходите по съответната клинична пътека на стойност над 500 лева. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като жената не работи поради липса на документи за самоличност.

Вчера медията ни се опита да изясни как най-голямото момиченце Петя Снежанова Митева е записана без документи като ученичка в училището в Хан Аспарухово. Директорката Пепа Кирилова ни съобщи, че е напълно запозната със случая. Оказва се, че във временния акт за раждане момиченцето е записано като Весела, независимо че всички в селото я наричат Петя. То е русо красиво дете, което би следвало да е ученичка във втори клас, но поради липса на документи не е записана в училище и по цял ден се шляе с някакво колело като безпризорно. Усилията на учителите и кметството родителите, респективно децата, да се снабдят с документи, засега са без резултат.

Маргарита Нейчева, директор на Дирекция “Гражданско състояние”, също е запозната със случая на Снежана и нейните деца. Тя многократно е посочвала стъпките, които трябва да се извървят, за да се спазят законовите изисквания. Първото нещо е Снежана да си получи отечествен паспорт. След това може да уреди своето и на децата си пребиваване в България. С легални документи може да се кандидатства за българско гражданство, след което тя и трите дечица ще получат правата, които се ползват от всички граждани.

Според полицая на Хан Аспарухово Снежана повече от 20 години живее нелегално в България. Същото се отнася и за децата й, които по логиката, че ако тя е руска гражданка, също са руски граждани, независимо че бащите им са българи.

Може би е крайно време да се сложи точка на този нелицеприятен казус за една 23-годишна майка и нейните три деца.

Росица РАНЧЕВА
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн