ВМРО предлага възстановяване на Строителни войски

STZAGORA.NET
“Като един от начините за интегриране на ромското малцинство, би трябвало държавата да обмисли и въведе форми на получаване на квалификация и полагане на труд по типа на някогашните Строителни войски”.

Това заяви вчера пред “Старозагорски новини” Кристиян Петков, член на националното ръководство на ВМРО. Той напомни, че с ликвидирането на този тип армейски части се е прекратила възможността на голяма част от ромското население в страната да получи трудови навици, професионална квалификация и дори да бъде ограмотено.

Кристиян Петков

Идеята на “войводите” е във връзка с неотдавнашната инициатива на Министерството на европейските фондове за строителство на къщи за бездомни роми с подарени от ЕС материали. Петков бе категоричен, че ВМРО не може да приeме някой да получава безвъзмездно земя или строителни материали само защото бил циганин и уточни, че най-вероятно средствата на европейските данъкоплатци отново щели да изчезнат в поредния “ромски проект”. Той уточни, че всеки новопостроен с подарени материали дом задължително трябвало да бъде отработен от получателя си под формата на трудова повинност по големите инфраструктурни проекти в държавата. В противен случай обществото ни отново щяло да стане свидетел на тежка социална несправедливост, която пак щяла да облагодетелства ромите за сметка на българите данъкоплатци.

Петков съобщи още, че партията му ще настоява за среща с министър Томислав Дончев, на която да представи своите предложения. Инициативата на министъра чрез еврофондове да се облагородят превърнатите в цигански гета райони в България трябвало да се развие в няколко ясни стъпки. Според ВМРО трябва да се облагородяват само онези градски части, които се намират в рамките на градоустройствените планове, а незаконните “бидонвили” да бъдат незабавно премахнати. За “войводите” била неприемлива тезата под формата на облагородяване да се узаконяват цигански гета.

“Обитателите на облагородените райони следва не само да участват в строежа на домовете си, а и да заплатят с труд разходите, направени за материали и проекти”, обобщи Петков.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн