Грипната епидемия в областта продължава. Засега няма доказано болни от свински грип

STZAGORA.NET
Грипната епидемия в Старозагорска област продължава. През изминалата седмица са регистрирани 406-има болни, което е в граничните нива по брой на заболели от остри респираторни заболявания и грип. Това съобщи д-р Елена Канева, зам.-директор на РЗИ в Стара Загора.

Заболеваемостта е скочила много през почивните дни, тъй като топлото време изведе хората по разходки и на улицата, а тези контакти благоприятстват пренасянето на вируса, предаващ се по въздушно-капков път, поясняват от здравната инспекция.

Чувствително е увеличен броя на болните деца от 5 до 14-годишна възраст. Както вече “Старозагорски новини” информира, грипната ваканция за учениците от всички възрасти в областта бе прекратена на 4 февруари. От вчера РЗИ започна проверки колко от учениците не са в клас поради болест и дали има т.нар. филтър на входа на училището за деца с остри респираторни заболявания. От здравната инспекция са готови при достигане на 30 на сто отсъствие на учениците поради болест, да направят предписание до Регионалния инспекторат по образование за нова грипна ваканция, коментират от РЗИ.

Здравните инспектори са направили 19 проверки на семейни лекари и медицински центрове за наличие на антивирусните препарати – “Тамифлу” и “Реленца”, като не са констатирани нарушения.

“Все още не са готови резултатите от петте допълнително изпратени проби в Централната референтна лаборатория за изследване на заразени с т.нар. свински грип,съобщи д-р Канева. Тя припомни, че първите 15 проби са отрицателни,тоест в региона засега няма случай на доказано болни с грипния щам AH1N1.

По време на епидемията продължават да не работят детските и женските консултации, спрени са плановите операции, както и всички ваксинации и профилактични прегледи, напомнят инфекционистите.

Дани МИЛЕВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн