Румен Петков: Записите на СРС-тата са изнесени от служители на МВР

STZAGORA.NET
- Проект на левицата ли е скандалът със СРС-тата, г-н Петков?
- Това е абсурдно твърдение.
- Аз не го твърдя, аз Ви питам.
- Аз не казвам, че е Ваше твърдението. Впрочем то тук-там пробива в определени средства за масова информация. Както е известно, нашите отношения с РЗС не са най-бляскавите, и то в исторически аспект, не само пред последните седмици и месеци. Така че да бъдат правени такива аналогии не е сериозно. Такъв тип асоциативно мислене няма място, защото няма как да бъдат асоциирани Коалиция за България и РЗС. По мое мнение, тези СРС-та и материалите по тях са изнесени от служители на МВР. Това без МВР няма как да стане. Изнесени са в знак на протест срещу водената политика поне по две причини. Първо – политическата спекулация с министерството. И второ – нерешаването на конкретни проблеми от социално-битов характер по организация на работата и обезпечаване на работата на служителите в министерството. Това няма как да не доведе до такъв тип форма на отвод.
- Ден преди Вашия брифинг независимият депутат Тодор Великов заяви в Стара Загора, че в последно време отношенията между БСП и РЗС доста са се затоплили?
- Тодор Великов е равним само с д-р Атанас Щерев. Една сутрин го питах д-р Щерев – бил ли е член на БКП, бил е, бил ли е член на СДС -бил е, бил ли е член на НДСВ – бил е. Тук случаят е същият. Бил е член на БКП, бил е член на СДС,бил е член на РЗС. Така че този човек да прави констатации… В какво си качество?.
- Как ще обясните факта,че флашките със записите от СРС-тата са предоставени точно на РЗС, а не на Вашата партия, например?
- Не мога да кажа. На мен са ми предлагали, но не флашки, а диск, но аз съм го отказал. Защото моето дълбоко убеждение е, че това е вредно за системата. Това обезкървява системата, това обезсърчава гражданите. Оттук нататък каквото и специално средство да бъде извадено пред надеждните институции – имам предвид съд и прокуратура, в някаква степен то вече е укоримо. Разбира се, че трябва да се стигне дотам, да се разкрие кой ги е извадил. Той ще си каже мотивите, пътя – от излизането на записите от МВР до РЗС, или до съответния вестник. Но начинът, по който се организира работата със СРС, ме кара да бъда дълбоко убеден, че министърът на вътрешните работи ползва този инструмент за закрила на организираната престъпност и корупцията. Защо? Защото системата с над 7500 – 8000 СРС се затлачва, става неефективна. През 2007 г. имаше заповед в тридневен срок да бъдат подготвяни веществените доказателствени средства, които да бъдат предоставяни в прокуратурата. Повече от три дни те вече нямат стойност – те са неефективни. И когато се затлачи по този начин системата, тя обективно не може да произвежда продукта, за който е предназначена и обезсмисля ползването на СРС. Това може да бъде правено само за да се трупа информационен масив за 2 млн.български граждани. Никаква друга цел реално не може да бъде обслужвана.
- Когато Вие бяхте министър на вътрешните работи – до месец април 2008 г., подслушвахте ли си министрите?
- Аз съм го казвал и друг път. Няма случай, в който да съм върнал СРС ,което да е заявено от прокуратурата или от полицията. Има два или три случая, които далеч не засягат служител на държавната администрация, при които се е искало удължаване на ползване на СРС извън законовия срок. И тогава, разбира се, е имало санкции за главния секретар на МВР, тъй като това е противозаконно. Когато беше арестуван директор на дирекция с 30 000 лв. в кабинета си, това беше в резултат от ползването на такива СРС. Ако тогава периодът беше 5-месечен, човекът щеше да се е почерпил юнашки с тези пари. Както навярно става сега.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн