Румен Петков и Петър Курумбашев за двойния стандарт по отношение на Държавна сигурност

STZAGORA.NET

Брифинг с централни и местни медии – Стара Загора, 25 януари 2011 г.

Румен Петков и Петър Курумбашев в Стара Загора.

Румен ПЕТКОВ: Става дума за дебата, свързан с декларацията на Народното събрание за оттеглянето на посланиците. Това е много груба илюстрация на прилагането на двоен стандарт. Аргументът е, че, видите ли, тези посланици работят с и в държави-членки на Европейския съюз. Добре, но шефът на Агенция “Митници” с кого работи? По същество тези посланици в голямата си част са офицери, които са работили за държавата. Шефът на Агенция “Митници” е започнал като доносник. Казвам го със съзнанието, че веднага можете да ме шлевнете през устата и да ме питате – “Като е работил като доносник, ти що го взе за шеф на БОП-а, бе”? Значи той е работил като доносник и ние го държим за шеф на Агенция “Митници”. Шефът на Гранична полиция е работил в Държавна сигурност. Тоест вътрешният министър и премиер-министърът са готови да предоставят сигурността на българските граници и контрабандните потоци в ръцете на Държавна сигурност, грубо казано. Защото това е – Гранична полиция и митниците.

Нещо повече, министърът на вътрешните работи е започнал кариерата си в Държавна сигурност. И това трябва да е пределно ясно. Тези, които са се интересували от архивите на Министерството на вътрешните работи, са видели, че досега са коментирани Първо главно управление (Разузнавателното управление), Второ главно управление (Контраразузнавателното управление), Трето, Четвърто, Пето, до Шесто. Седмо управление на Държавна сигурност не е коментирано. Вътрешният министър Цветан Цветанов е започнал кариерата си в Седмо управление на Държавна сигурност.

Седмо управление е едно изключително специфично управление на Държавна сигурност. Вътре са трите най-важни от гледна точка на информацията – събиране, контрол и организация – системи на държавата: СКРЕЧ, СКРЕБ и “Искра”. СКРЕЧ е системата за контраразузнавателна експлоатация на чужденците. Това е системата, която е контролирала на първо място посолските мисии на западноевропейските държави. Ами ако се окаже, че г-н Цветанов е започнал там като оператор? Бръкнете в сайта на МВР и ще видите, че е изключително занимателна биографията на г-н Цветанов, която е публикувана. Там пише, че е работил като оператор,… като такъв, като такъв в МВР…, но няма в кое поделение. И е естествено да няма в кое управление, защото трябва да пише “в Седмо управление на Държавна сигурност”. Комисията по досиетата не казва, че [Цветанов] няма принадлежност към Държавна сигурност. Те казват, че по силата на закона [той] не подлежи на огласяване. Ако господин Цветанов се изправи и каже: “Не съм работил в Седмо управление на Държавна сигурност”, веднага му изкарвам пет човека, с които е работил. Какво правим сега? Не е Плод-зеленчук, подчертавам. Държавна сигурност! Как гледат служителите на посолствата на Щатите, на Германия, на Франция, при положение, че вътрешният ни министър може да е работил в системата СКРЕЧ? Тази система предполага операторът да звънне на шефа по сигурността на територията на Старозагорския регион и да му каже: “Вторият секретар на американското посолство в 15:30 ще мине границата на твоя окръг. Поемайте му контрола!”. Да ви преведа. Това означава. Да излезе някой и да каже, че не е така.

СКРЕБ е същото, но за българите. “Искра” пък е системата, в която има за всекиго по нещо. За българските граждани имам предвид. Кой не отишъл на манифестация, кой викал по-силно на мач от допустимото, кой наклепан пред кварталния, кой ходил на църква… Това е системата “Искра”. Освен информацията, която се събира по линия на Държавна сигурност, “Искра” събира за всекиго по нещо. Да не ограничаваме и да не подценяваме тази система. Така че вътре са работили достатъчно сериозни и подбрани служители, както се казва – “верни на мероприятията на народната власт”.

Петър КУРУМБАШЕВ: И още по двойния морал: колко министри има с принадлежност към Държавна сигурност, които продължават да са министри? Дотук коментираме поне двама. Колко заместник-министри? Има четирима областни управители обявени. Има заместник-областни управители обявени. Има трима народни представители от групата на ГЕРБ с принадлежност към Държавна сигурност. И нула в парламентарната група на Коалиция за България.

Как може да си народен представител, който е принадлежал към структурите на Държавна сигурност, а да се изправиш на парламентарната трибуна и да кажеш, че хора, които са били към ДС, нямат право да заемат една или друга държавна позиция? Тия хора имат ли морал да се изказват за тези, с които са работили заедно?

Народните представители, областните управители, министрите и заместник-министрите представляват ли според вас България или не? Тъй като ние твърдим, че посланиците представляват България. Питам: министри, областни управители, народни представители – тези хора лицето на България ли са, или не са? Или ако си член на Политическа партия ГЕРБ, може да си бил служител на Държавна сигурност…
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн