4246 ученици бойкотираха училищата в областта

STZAGORA.NET

Още на 9 декември старозагорските ученици си поискаха повече ваканция, като излязоха в центъра на града.

14,3% от учениците на Старозагорска област бойкотираха в първия учебен ден от новата година министерските разпоредби и не се появиха на училище. Това са 4246 ученици от всичките 29 686 в 130-те училища.

“3546 ученици от всичките 21 686, които учат първа смяна, не влязоха в класните стаи на 3 януари 2011 година, съобщи инж. Стефан Чергев, началник на Регионалния инспекторат по образованието. Най-много са отсъстващите от 9-и до 12-и клас – 1979 от всичките 9973 души.
В училищата в Стара Загора в ГПЧЕ “Ромен Ролан” от 569 възпитаници в 11-и и 12-и клас отсъствалите са 111; в Гимназия “Христо Ботев” от 297 ученици са отсъствали 87; СОУ “Иван Вазов” – присъствали 284, отсъствали 69; в Спортното училище “Т.Каблешков” – присъствалите са 168, а отсъствалите – 87; ПГ по механотехника и транспорт “Н.Й.Вапцаров” – 283 присъствали, 96 отсъствали; ПГ по електротехника “Г.С. Раковски” – 304 присъствали и 104 отсъствали; ПМГ “Гео Милев” – 511 присъствали и 73 отсъствали; ПГ по строителство, архитектура и геодезия “Л.Байер” – 227 присъствали и 47 отсъствали и пр.

В казанлъшките училища в Хуманитарна гимназия “Св.св. Кирил и Методий” са отсъствали 87; в СОУ “Екзарх Антим I” – 62; ПГ “Иван Хаджиенов” – 70 и пр.

При втора смяна следобед на училище са отишли 7248 ученици, а бойкотиралите са 700.
Шефът на инспектората е категоричен, че учениците, които не са били в класните стаи, ще получат неизвинени отсъствия.

81 учители от областта също не са били на работа, но са представили документи за уважителни причини.

В първия учебен ден след коледната ваканция се очакваше хиляди ученици да не влязат в училищата в цялата страна. Причината беше в подготвения от тях протест под наслов “Ден за национално бягство от училище”. В социалната мрежа Facebook бойкотът е подкрепен виртуално от близо 11 000 души, които смятат, че учениците са “ощетени от малката почивка, наречена “Коледна ваканция”. Въпреки това от Министерство на образованието бяха непреклонни, че първият учебен ден след ваканцията ще бъде на 3 януари 2011 г.

Директорката на ГПЧЕ “Ромен Ролан” Иванка Сотирова коментира ученическата реакция като повод за сериозни анализи и задължителни промени в организацията и управлението на учебния процес. Според нея истински стрес за учениците, особено за по-малките, е ставането сутрин в 6 часа, задължителната закуска, пристигането в училище по тъмно и пълноценно започване на работа с изпитване, класни, контролни или преподаване на нови знания. Биологичният часовник на малкия човек не е готов за това. Нарушени са в много голяма степен взаимоотношенията между учител и ученик. Учителите се превърнаха в преподаватели, които си “изпяват” урока и излизат от час. Не се търси обратната връзка, създаването на творческа атмосфера, на интерес, на провокация. Преподава се скучно. Чрез интернет учениците получават огромна информация за света, новостите, постиженията, които не вълнуват преподавателите.

В повечето случаи изпитването става както през 19-и век, а възможностите са чрез презентации, чрез работа в екип и в часовете и пр. Министерство на образованието трябва да реши проблема с диалога с учениците и да им позволи да участват във взимането на решения.

Росица РАНЧЕВА
-vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн