Бум на вирусен хепатит в Старозагорска област

STZAGORA.NET

Инфекциозното отделение в МБАЛ “Проф.Киркович” вече е препълнено.

Само за седмица от 27 декември до 2 януари са регистрирани и хоспитализирани 149 души, заразени с вирусен хепатит тип А. Продължава тенденцията към повишаване на заболяемостта от вирусен хепатит тип А, информират от РИОКОЗ.

Подобен бум на заразени с вирусен хепатит тип А е наблюдаван в Старозагорска област преди 20 години, декември 1990 г./януари 1991 г .От регистрираните до вчера на обяд 149 случая 62-ма са заразни от 27 до 29 декември, за което “Старозагорски новини” вече съобщи, а останалите са от последния ден на старата година и първите два от новата.

Според данните на РИОКОЗ най-много са болните от община Стара Загора – 106, ката 98,1 на сто от тях са от града. От Казанлък и района са 20 заболели, от Чирпан – 13, от община Гълъбово – 6 заболели и от община Раднево – 4.

От епидемиологичните проучвания на заболелите от Стара Загора липсват данни за връзка между болните на професионален или териториален принцип. Всички те живеят в различни райони на града и не се наблюдава оформяне на зона с повишена концентрация. Регистрирани са само три семейни огнища.

Най-много от заболелите са хора в активна възраст – от 40-49 г. – 42 случая, от 20-29 г. – 41 и от 30-39 г. – 36 случая. Две са заразените деца от 1 до 4 г. и пет до 5 години.

Близо 73 на сто от заболелите са мъже във възрастовата група от 20 до 40 години. Голяма част от тях са с професии, свързани с общуване и работа с много хора – продавач-консултант в молове и частни фирми, общи работници, таксиметрови шофьори, служители в администрации.

18 от заразените или 12 на сто работят в комплекса “Марица-изток, но живеят в Стара Загора.

Във връзка със създалата се епидемична ситуация и при наличие само на едно инфекциозно отделение в цялата Старозагорска област в МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” са предприети мерки за разширяване на легловия фонд с разкриване на бази за лечение на заболелите от вирусен хепатит.

По информация на директора на МБАЛ “Д-р Киркович” д-р Николай Колев в четири от отделенията на старозагорската болница е преустановен плановият прием и се приемат само пациенти от спешност с бъбречни, урологични, стомашни и сърдечни заболявания. В отделенията, в които са настанени хепатитно болните, е въведен засилен контрол. Болничното бельо се обработва при специален режим, а храната се сервира с прибори за еднократна употреба. Предприети са най-строги мерки в пропускателния режим. Всички свиждания са забранени.

“От 300 пациенти, приети два-три дни преди Нова година, половината са болни от хепатит. Лошото е, че нямаме баланс между приети и изписани”, коментира д-р Колев. Той е категоричен, че окръжната болница разполага с всички необходими медикаменти за лечението им. Проблемът им е, че разходите на здравното заведение набъбват при екстремната ситуация и подобна не е предвидена при т.нар. делегирани бюджети за болниците.

Серологичните изследвания за типа на вирусния хепатит на болните показват, че се касае за вирусен хепатит тип А, съобщават от РИОКОЗ. Здравната инспекция е предприела тематични проверки по дезинфекционния и противоепидемичния режим в детските и учебните заведения, в предприятията на “Марица-изток”. Изготвено е писмо до общопрактикуващите лекари за насочване на вниманието им към вирусните хепатити, както и информативно писмо до Регионалния инспекторат по образование и РЗОК.

До края на седмицата ще бъдат изпратени 15 проби от болни от вирусен хепатит на Националната референтна лаборатория по вирусни хепатити.

Профилактиката от вирусен хепатит тип А не се различава от профилактиката на чревните инфекции. Необходимо е спазване на стриктна хигиена от населението, напомнят от РИОКОЗ.

Дани МИЛЕВА
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн