Ще съдят общински съветник и почетен гражданин за едро хулиганство

STZAGORA.NET

Еньо Тодоров на почетната стълбичка като вицеолимпийски шампион в Мексико ’68.

Районна прокуратура – Гълъбово, е образувала досъдебно производство срещу почетния гражданин на Гълъбово – трикратния европейски и вицеолимпийски шампион по свободна борба Еньо Тодоров, и общинския съветник Бойко Митев. Районният прокурор на Гълъбово Желязко Робаков уточни пред “Старозагорски новини”, че двамата ще бъдат съдени по чл. 325, ал.2 от Наказателния кодекс за едро хулиганство. Очаква се разследването да приключи до 2 месеца.

Инцидентът е станал в нощта срещу 30 декември миналата година. Часове по-рано двамата известни гълъбовци били на официалното откриване на новата сграда на община Гълъбово. След празничния коктейл те отишли в заведението на бензиностанция “Гранит” да изпият по една бира. Там именно започнала разправия с персонала, който на свой ред повикал полиция.

По информация на ОДМВР-Стара Загора, Тодоров се държал грубо и агресивно и на няколко пъти се заканил на дошлите дежурни полицаи. Един от тях е бил ударен с пръст в окото. След инцидента Тодоров е бил откаран в РУ “Полиция”. Служителите на реда са категорични, че познават трикратния европейски шампион като кротък човек и обясняват случилото се с употреба на алкохол. Докато случаят се изяснявал, в полицейското управление отишъл общинският съветник Бойко Митев. Той също бил задържан като съпричастен към инцидента.

Бойко Митев е общински съветник втори мандат, член на БСДП. Понастоящем работи в известната гълъбовска фирма “Благоустройство и чистота”. В общественото пространство е известен като председател на инициативния комитет, обявил се в защита на отстранения временно от длъжност кмет на Гълъбово Николай Тонев. Той беше и един от най-активните участници в протестните действия срещу западните инвеститори в община Гълъбово – преди няколко години срещу италианската компания “Енел”, мажоритарен собственик на ТЕЦ “Енел Марица Изток”, а миналата година и срещу американския инвеститор в ТЕЦ 1 – AES. Точно по предложение на Бойко Митев през 2007 г. Еньо Тодоров стана почетен гражданин на Гълъбово.

Трикратният европейски шампион по борба от “Скопие ’68″, “София ’69″ и “Берлин ’70″ Еньо Тодоров е роден през 1943 г. в гълъбовското село Априлово.Той е и европейски вицешампион от “Карлсруе ’66″ и сребърен медалист от олимпиадата в Мексико през 1968 година.

Пред медията ни Бойко Митев сподели своята версия за случилото се: “За жалост инцидентът е твърде нелеп, но е абсурдно, за да не кажа и по-силна дума, че сме посягали на полицай. При обръщането си бате Еньо (Еньо Тодоров, бел. ред.) може и да е закачил залитайки някого, но в никакъв случай няма и грам умисъл и всички в заведението ще го потвърдят. Повтарям и потретвам – никой не е обиждал и налитал на хора на властта и това ще стане съвсем скоро ясно!

Конкретно мен ме прибраха в ареста, защото отидох с Еньо Тодоров, мислейки да помогна с плащането на гаранция, ако се наложи. Тогава полицаите ми казаха: “Щом много знаеш, влизай и ти!” и аз изпълних заповедта им…

Веднага след като се изясни случаят, ще дам подробна информация за всички медии, но пак казвам – абсурдно е толкова известен и обичан наш съгражданин, почетен гражданин от 2007 г., да бъде обвиняван заради някакво недоразумение. Дошло, забележете, от неволен жест, когато се е обърнал за личната си карта… Направете справка в полицията и ще се убедите сами!”

Днес “Старозагорски новини” направи справка в полицията и информацията от пресцентъра на ОДМВР е публикувана по-горе в материала.

Какво точно се е случило в нощта срещу 30 декември, ще изяснява започналото досъдебно производство. Това обаче е първият инцидент в Гълъбово, когато един от представителите на силната за деня местна власт се озовава в местната полиция.

Йовка ВЕЛИКОВА
-gerb

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн