Още обвинения в община Гълъбово

STZAGORA.NET

Янка Петрова

Председателят на Общинския съвет в Гълъбово Янка Петрова е получила призовка от Окръжна прокуратура – Пловдив, стана ясно в последните дни на 2010 година. Петрова е призована на 11 януари в качеството на обвиняем като член на организирана престъпна група, за да получи обвинителния акт, поясни тя. На следващия ден пък е призован секретарят на общината Пенчо Стоянов.

Общо 11 човека от община Гълъбово са призовани по досъдебното производство за времето от 11 до 14 януари. Между тях са кметовете на селата Медникарово – Кирил Кабов, и Мъдрец – Милчо Борисов, служител от общинската фирма “Благоустройство и чистота” ЕООД, съпругата и синът му, шофьорът на отстранения от длъжност кмет на Гълъбово Николай Тонев.

В началото на декември миналата година на изпълняващия длъжността кмет на Гълъбово Пламен Бараков бяха повдигнати шест обвинения, едно от които е за участие в престъпна група с користни цели. На Бараков беше наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” от шест хиляди лева. Сред обвиненията е предложението на Бараков Общинският съвет да даде банкова гаранция на общинската фирма “Благоустройство и чистота” за кредит от 6 милиона лева, с които е построена новата сграда на общината, и дадената втора банкова гаранция на същата фирма за малко над 100 000 лева за изграждането на път.

Тогава и.д. кметът заяви, че “Лични интереси на местно и регионално ниво чрез държавни служители от Пловдив се опитват да влияят, като отстранят ръководството на една община”, и обяви, че е поискал отвод на двамата следователи, ангажирани със случая – Димитър Цонев и Чавдар Киров. Според него те не били безпристрастни. В същото време Янка Петрова заяви, че очаква всеки момент да й бъде предявено обвинение. Тя е подписала въпросните гаранции, тъй като общината е принципал на фирмата, но бе категорична, че е готова да го направи отново. Решенията за заема са взети с пълно мнозинство от 16 общински съветници, показала справката с протоколите.

15 месеца вече продължава следствието срещу временно отстранения от длъжност кмет Николай Тонев и събраните материали са в 174 тома.

(СН)
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн