Девет мъже и една жена бяха задържани при в специализирана полицейска операция “Пластиките”

Организирана престъпна група, източвала банкови карти на територията на страни от ЕС бе неутрализирана при спецакция на териториални звена “Борба с организираната престъпност” – Стара Загора и Хасково и сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Стара Загора , РУ “Полиция” – Казанлък и ОДМВР – Пловдив. Тя бе проведена на територията на три области, под ръководството на ГДБОП и Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Мащабната полицейска операция стартира в късния следобед на вчерашния ден, след като в продължение на няколко месеца служители на сектор БОП и ОДМВР – Стара Загора са наблюдавали групата, занимаваща се с неправомерно придобиване на данни от чужди електронни платежни инструменти (дебитни и кредитни карти), чрез използване на скимиращи устройства и с неправомерно теглене на суми с неистински платежни инструменти.

-

Пръв в района на гр. Мъглиж е задържан един от основните членове на престъпната група – 38-годишният Х.И. от с. Енина. Мъжът се е придвижвал с лек автомобил “БМВ”, в който са намерени и иззети 3700 евро, близо 2000 лв., два преносими компютъра и флаш-памет, за които се предполага че съдържат данни на чужди електронни платежни инструменти, както и софтуер за обработката им. Задържани са и двамата му спътници С .П. (27) и И.П. (37) от Хасково. По-късно на същата дата е задържан и 22-годишният К.И., от чието жилище в с. Долно Сахране, бощ. Казанлък е иззет преносим компютър – също съдържащ кодирани файлове.

-

От три адреса в Гурково и Казанлък, обитавани от 30-годишния И.П. и съпругата му – Д.С. (36) са иззети 4 комплекта скимиращи устройства, два преносими компютъра, записващо устройство за пластики с магнитна лента, мобилни телефонни апарати; електронни платки, части и компоненти за скимиращи устройства, 50 пластики (заготовки за банкови карти), зареден с боеприпаси стар револвер и др. Самият И.П. е задържан в с. Труд, обл. Плодвив, а съпругата му – в гр.Казанлък.

Сред задържаните при акцията са още: 48-годишният казанлъчанин Й. С, чийто брат преди време е бил арестуван за източване на банкови карти във Франция; 30-годишният А.И. (30) от Смядово и 33-годишния П.И. от Димитровград, в чието жилище са открити три скимиращи устройства, гипсови отливки на части от банкомати, и няколко грама суха растителна маса, реагираща на канабис.

Участниците в групата са изпълнявали различни специфични функции– част от тях са набирали данни от чужди банкови карти, други са обработвали информацията със специален софтуер, трети са извършвали доставка на скимиращи устройства или са набирали подставени лица, чрез които престъпната схема е реализирана на територията на няколко държави от ЕС – Белгия, Франция и Испания. В продължителен период от време, задържаните или наети от тях лица, снабдени със скимиращи устройства, се сдобивали с данни от дебитни и кредитни карти. След съответната обработка, с придобитата информация са изготвяни неистински платежни инструменти (т.нар. бели пластики), с които са осъществявани транзакции от чужди банкови сметки. Парите са теглени извън страната и са изпращани в България по сметките на подставени лица или са пренасяни до България от хора, работещи н в чужбина, които са приемали да извършат тази “услуга” срещи заплащане. Установено е, че само един от участниците в групата е получавал по тази схема няколко хиляди евра седмично.

Десетте лица са задържани за срок до 24 часа. Осем от тях предстои да бъдат привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 321 и чл. 249 от НК. Работата по случая продължава.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева

Още по темата:

Десетима в ареста. Групата източвала банкови карти в Европа и САЩ


При мащабната полицейска операция, стартирала в късния следобед в сряда, е неутрализирана организирана престъпна група, източвала банкови карти на територията на страни от ЕС и САЩ, съобщиха днес на брифинг в ОД на МВР – Стара Загора. Арестувани са девет мъже и една жена – голяма част от тях са от Казанлъшко. Групата е наблюдавана в продължение на няколко месеца от служители на сектор БОП и ОД на МВР – Стара Загора, а акцията е проведено съвместно с органите на реда от Пловдив и Хасково, под ръководството на Окръжна прокуратура – Стара Загора. Задържаните се занимавали с неправомерно придобиване на данни от чужди електронни дебитни и кредитни карти, чрез използване на скимиращи устройства, и с неправомерно теглене на суми с фалшифицирани платежни инструменти.

Първи в района на Мъглиж е арестуван тарторът на престъпната група – 38-годишният Хранимир Иванов от с. Енина. Мъжът се е придвижвал с лек автомобил БМВ, в който са намерени и иззети 3700 евро, близо 2 000 лв., два преносими компютъра и флаш-памет, за която се предполага, че съдържа данни на чужди електронни платежни инструменти, както и софтуер за обработката им. Задържани са и двамата му спътници С.П. на 27 и И.П. на 37 години от Хасково. По-късно на същата дата е закопчан и 22-годишният К.И., от чието жилище в с. Долно Сахране, община Павел баня, е иззет преносим компютър – също съдържащ кодирани файлове.

От три адреса в Гурково и Казанлък, обитавани от 30-годишния И.П. и 36-годишната му съпруга Д.С. са иззети 4 комплекта скимиращи устройства, два преносими компютъра, записващо устройство за пластики с магнитна лента, мобилни телефони, електронни платки, части и компоненти за скимиращи устройства, 50 пластики (заготовки за банкови карти), зареден с боеприпаси стар револвер и др. Мъжът е задържан в с. Труд, област Пловдив, а съпругата му – в Казанлък.

Сред арестуваните при акцията са и 48-годишният казанлъчанин Йоан Вълканов – бивш организационен секретар на ГЕРБ – Казанлък. Неговият 30-годишен брат пък – Адриан Вълканов, в момента е или в ареста или във френски затвор за източване на банкови карти в Белгия, информира директорът на ОД на МВР – Стара Загора комисар Алексиев. В капана на полицията са попаднали и 30-годишният А.И. от Смядово, както и 33-годишният Петър И. от Димитровград, в чието жилище са открити три скимиращи устройства, гипсови отливки на части от банкомати, и няколко грама суха растителна маса, реагираща на канабис.

Участниците в групата са изпълнявали различни специфични функции – част от тях са набирали данни от чужди банкови карти, други са обработвали информацията със специален софтуер, трети са извършвали доставка на скимиращи устройства или са набирали подставени лица, чрез които престъпната схема е реализирана на територията на САЩ и Белгия, Франция и Испания. Мащабната операция е осъществена след обмен на информация между нашето МВР и Интерпол, Европол и Сикрет сървис. Комисар Алексиев съобщи, че има арестувани 3-4 “мулета” в Европа.

В продължение най-малко на година задържаните или наети от тях лица, снабдени със скимиращи устройства, се сдобивали с данни от дебитни и кредитни карти и след съответната обработка изготвяли т.нар. бели пластики, с които осъществявали транзакции от чужди банкови сметки. Парите са теглени извън страната и са изпращани в България по сметките на подставени лица или са пренасяни до България от хора, работещи в чужбина, които приемали да извършат тази “услуга” срещу заплащане. Установено е, че само един от участниците в групата е получавал по тази схема няколко хиляди евро седмично.

Групата е задържана първоначално за срок от 24 часа. Осем от тях предстои да бъдат привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 321 и чл. 249 от НК. Окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев допълни, че ще се иска постоянна мярка “Задържане под стража” най-малко на петимата най-активни “играчи”. На въпрос на медията ни в какъв обозрим срок се очаква да приключи досъдебното производство той отговори, че това вероятно ще стане след девет месеца, но ако се наложи срокът ще бъде удължен. Случаят е доста сложен и са замесени над 20 души, допълни комисар Алексиев.

Тепърва щели да се уточняват както всички действащи лица, така и ужилените от родните измамници европейски граждани. Ставало въпрос за стотици хиляди евро и долари, но на този етап не било възможно да се посочи някаква точна сума. А че откраднатите пари са доста свидетелствал и факта, че тарторите на групата демонстрирали висок стандарт и купували къщи и автомобили.

Вчера от пресцентъра на ПП ГЕРБ съобщиха,че Йоан Вълканов е изключен от партията.

Емил НИКОЛОВ
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн