Втора Тунджанска бригада ще увеличи състава си, съобщи ген.Петров навръх Деня на Сухопътните войски

Момент от Деня на отворените врати. Вдясно – командирът на 2-ра Тунджанска бригада ген.Петър Петров. Сред гостите бе кметът на Стара Загора проф.Светлин Танчев (до него).

“Предстои Втора лекопехотна бригада да увеличи състава си”, заяви на брифинг днес командирът на 2-ра Тунджанска лека пехотна бриг.ген.Петър Петров по повод празника на Сухопътните войски – 17 ноември. Числеността на бригадата е 2342 души, като през 2011 година се очаква 28% от личния състав да участва в мисии зад граница.

Догодина предстои да се изпратят три контингента роти за Кабул и Кандахар в Афганистан, както и рота за Сараево в Босна и Херцеговина. Около 12% от военнослужещите пък са включени в модули за бедствия, пожари, наводнения и промишлени аварии.

В сряда в поделение 48 430 бе организиран Ден на отворените врати. По случай празника бригаден генерал Петър Петров получи юбилеен медал “65 години от края на Втората световна война” и бе обявен за почетен член на Съюза на ветераните от войните.

Над 200 деца се запознаха с техниката и въоръжението на старозагорската бригада. Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев, ветерани и бивши генерали също уважиха празника на военнослужещите. Те се запознаха и с 12-годишната история на Втора Тунджанска лека пехотна бригада, наследник на Втора мотострелкова дивизия.

От 1998 г. насам бригадата е участвала в по-големите национални учения като “Есен 2001″, “Планински страж 2002″, “Пролет 2009″. Преди няколко дни пък наши военнослужещи се завърнаха от международното учение “Седем звезди 2010″ в Турция. Старозагорските военни активно са се включили и в мисии в Босна и Херцеговина, Ирак и Афганистан.

132-та годишнина от създаването на Сухопътните войски Втора Тунджанска бригада посреща с наложителен ремонт на голяма част от сградния фонд и недостиг на резервни части за бронетанкова и автомобилна техника, съобщи още ген.Петров. Въпреки финансовите затруднения командването вече е предприело действия за решаване на проблемите. Усилията са съсредоточени предимно върху подобряване на планирането и организацията на учебните занятия, както и за ефективното ползване на наличните ресурси.

Надя ТОДОРОВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн