В новото изборно законодателство – по-малко общински съветници и зам.-кметове

Отляво надясно: народните представители от ГЕРБ Недялко Недялков, Живко Тодоров, Емил Караниколов и Нели Калнева-Митева.

-
Около 20% намаляване на броя на старейшините в общинските съвети предвиждат бъдещи промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), стана ясно в понеделник на пресконференция на старозагорски народни представители от ГЕРБ.

“Ако тези промени бъдат приети, броят на общинските съветници в Стара Загора ще бъде редуциран от 51 на 41. Там където са 11, ще станат 9, от 13 ще бъдат редуцирани на 11, от 21 на 17, от 29 на 23, от 37 на 29 и от 61 на 49″, информира депутатът Недялко Недялков. Очаква се резултатът от тази промяна да повиши оперативността на работата на съответния общински съвет и да бъдат спестени средства от местните бюджети. В големи европейски градове старейшините били 10-12 на брой и основно при избора им се залагало на професионалните им качества.

Народният представител съобщи още, че готвените промени засягат и броя на зам.-кметовете, като в общини с население до 160 хил. души тяхното число ще бъде до 4, а над 160 000 – до 5,съобразно утвърдената структура в съответната община. С готвените промени ще бъде сложен и край на политическия туризъм от една партия в друга, като “отлюспените” или “самоотлюспилите се” общински съветници ще губят ръководните си места в съответните комисии и няма да могат да формират нови парламентарни групи или такива в общинските съвети.

Пред старозагорските медии депутът Емил Караниколов представи основните акценти в Избирателния кодекс,чието гласуване в пленарна зала се очаква да стане до Коледа.В проекта е отстранен недомисленият по общото мнение мажоритарен елемент и е заложено на пропорционалното начало.

Нов елемент в Избирателния кодекс ще бъде заложеният в него принцип на уседналост по настоящ адрес за кандидати и избиратели, който за годините след 2011 ще бъде 12 месеца, а за същата година, поради липсата на достатъчно време – 10 месеца. С тази мярка се цели ликвидирането на т.н. изборен туризъм от съседна Турция. Ще бъде върнат денят за размисъл, който беше отнет в предния избирателен закон. Предвидено е задължително гласуване със син химикал и със знака Х, като всякакви други отметки и цветове ще се смятат за невалидни.

Ще бъде регламентирана и двустепенна регистрация за участие в изборите, тоест първо ще се регистрит партиите, а след това коалициите. По този начин ще се избегне порочната практика да се създават безпринципните коалиции в последния момент, само и само даден партиен лидер без електорат да влезе във властта. За ограничаване купуването на гласове в изборния ден се предвижда глоба от 1000 лв. за заснемане с мобилен апарат на бюлетина от изборната секция и глоба от 2000 лв. за придружител на повече от 2 лица. В деня на изборите се забранява обявяването на междинни резултати чрез класация по песни, мелодии и т.н.

Даренията от физически лица ще бъдат регламентирани до 10 000 лв. като над 5000 лв. преводът ще е по банков път. Предвиден е и по-висок праг на финансиране на предизборната кампания – до 4 млн. лв. за партии и коалиции.

За избягване на многото пропуски при броенето на гласове ще бъдат съставени регионални преброителни центрове, като членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат освободени от задължението да броят бюлетините след края на изборния ден. На изборите през 2011 г. ЦИК експериментално ще определи община до 20 000 души население (чрез жребий), където ще работи такъв преоброителен център.

В Избирателния кодекс ще бъде указан и точният начин за съхранение на бюлетините, чрез който ще бъде избегнат т.нар. “нокът на Милошевич”, драскал в Стара Загора на балотажа за кметския вот през 2007 г.

Населени места под 500 жители няма да избират свой кмет, а такива ще бъдат назначавани. Вносител на това конкретно предложение, залегнало в Избирателния кодекс е старозагорският депутат Емил Караниколов. Целта според него е да се намалят разходите и второ, да се прекрати шуробажданашкият почин за предрешаване на вота. Предложението на Караниколов е било подкрепено от ГЕРБ, Атака и Синята коалиция, а против били от КБ и ДПС. Точно този текст от Избирателния кодекс обаче провокира недоволство сред опозицията. Според областния координатор на ГЕРБ Живко Тодоров предложението на Караниколов е логично, тъй като в момента кметовете на населени места много често се явяват като пощенски кутии, тоест те нямат определен бюджет, а избирателите им очакват от тях да се случат определени неща. Това обаче нямало как да стане без подкрепата на общинския съвет и съответния общински кмет. Именно затова било важно сътрудничеството (общинският кмет и кметският наместник да бъдат от една политическа сила), полза от което щели да имат основно жителите на даденото населено място. Освен това назначаването на кметски наместници ангажирало общинския кмет с носенето на определена отговорност.

“С всички тези промени целим няколко момента – първо да засилим избирателната активност, да подобрим изборния процес, да се създадат по-добри условия за провеждането на демократични избори. Надяваме се, че тези предложения, внесени от ГЕРБ, ще бъдат подкрепени в пленарна зала от другите политически сили”, коментира Живко Тодоров. И подчерта, че промените се правят не заради партиите, а заради избирателите.

(СН)

социално споделяне

1 коментар on “В новото изборно законодателство – по-малко общински съветници и зам.-кметове”

  • Иван wrote on 16 ноември, 2010, 16:03

    Какви разходи ще намалите по точно? Нали във всяко село има изборно бюро и членове на избирателни комисии. Единствено може да се спести от отпечатването на по малко черно бели бюлетини. Ако това е вашата спестовност, що въобще не внесете предложение в такива села да няма никакви избори. Аман от тъпи икономии.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн