Как да ползваме медицинска помощ по време на летните почивки – у нас и зад граница

По време на честите пътувания през летния сезон на много от нас се налага да ползват медицинска помощ извън постоянното си местоживеене. Когато пребиваваме в друго населено място за повече от един месец, трябва да направим временен избор на личен лекар. Той се осъществява с регистрационна форма, която след попълване се поднася заедно със здравната книжка на лекаря от района за временно пребиваване. Формулярите се закупуват от специализираната книжарница, която се намира на бул.”Руски” 62 в Стара Загора (в сградата на бившата Детска поликлиника).

При извършване на временния избор на личен лекар здравноосигурените лица се ползват с всички права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. Лекарствата, които ползват хронично болните за домашно лечение, ежемесечно се предписват от домашния лекар или специалиста, временно обслужващи гражданите.

След изтичане на срока на временния избор автоматично се възстановява последният направен постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

Когато здравноосигурените лица пребивават до един месец в друго населено място и се налага да ползват медицинска помощ, могат да се обърнат към всеки общопрактикуващ лекар. За да не заплащат нищо друго освен потребителската такса (ако не са освободени от нея), трябва да представят здравноосигурителната си книжка.

Когато българските граждани тръгват на задгранична почивка в страни от Европейския съюз, трябва да притежават Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или удостоверение за временното й заместване. Въз основа на тези документи при престоя си в друга държава от ЕС осигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ – според законодателството на съответната държава на престоя.

ЕЗОК се издава по местоживеене на осигуреното лице от фирма “КИМ-2000″, работеща по договор с НЗОК, чиито офиси се намират на бул.”Руски” №62 в Стара Загора и на ул.”Дондуков” 1 (фотостудио) в Казанлък. Здравноосигуреното лице представя следните документи в офисите на фирмата:

- Заявление по образец (получава се в офис на фирмата), с цена 0,12 лв.;

- Копие от личната карта;

- Актуална цветна снимка паспортен формат (44х35 мм).

За лицата до 14-годишна възраст се прилагат допълнително копие от акта за раждане и копие от международния паспорт на детето, както и от документа за самоличност на родителя. Документите се подават и готовите ЕЗОК се получават лично или от нотариално упълномощено лице.

За да се издаде ЕЗОК, лицето следва да е с непрекъснати здравноосигурителни права. Картата е индивидуален документ и не дава права на членовете на семейството на титуляра й. В случай на подаване от пълномощник е необходимо снимката, имената и подписът на осигуреното лице върху оригинала на попълненото заявление да бъдат заверени от местен нотариус (в България или в държава от ЕС, държава от ЕИП или Швейцария) или от българска консулска служба в съответната държава.

Срокът за издаване на картата е 15 календарни дни, когато поръчката е обикновена, а услугата е безплатна за гражданина. Вече има и бърза поръчка за пет календарни дни, като се доплаща сумата 12,12 лева .

При изтичане на срока на валидност на ЕЗОК се издава нова по същата процедура.

При липса на практическа възможност да се уреди получаването на ЕЗОК или при ползване на здравна помощ в ЕС от здравноосигурен гражданин, който не разполага с ЕЗОК, се издава Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК. Удостоверението е безплатно и се изготвя от РЗОК по постоянно местоживеене в много кратък срок. За издаване на Удостоверението гражданите подават лично, чрез пълномощник или по пощенски път заявление по образец до директора на РЗОК с приложено копие от документ за самоличност. Удостоверението дава същите права, както и ЕЗОК, но е със срок на валидност не по-дълъг от два месеца.

При необходимост Удостоверението за временно заместване на ЕЗОК може да бъде изискано и чрез чуждия здравноосигурителен фонд в държавата по престоя, както и чрез лечебното заведение в чужбина, в което осигуреното лице е постъпило по спешност за лечение.

Нина ЦОНЕВА, пресаташе на РЗОК-Стара Загора

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн