Светла Димитрова е първа в конкурса за директор на музея

Светла Димитрова

“Ст.н.с. д-р Светла Димитрова е класирана на първо място след проведения конкурс за директор на Регионалния исторически музей. След нея се нареждат н.с.Петър Калчев и Ваня Ценкова.” Това съобщи за “Старозагорски новини” зам.-кметът Боян Даскалов.

Вчера, 6 юли 2010 г., протоколът с оценките, подписан от всичките 9 членове на комисията, е предаден на кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. В двуседмичен срок той трябва да вземе решение и да назначи директор на Регионалния исторически музей.

Петър Калчев

И тримата претенденти са историци, дългогодишни служители на Старозагорския музей. Ст.н.с. д-р Светла Димитрова завежда отдел “Най-нова история”; н.с. Петър Калчев извършва археологически разкопки, събира, проучва и популяризира материали от праисторията; Ваня Ценкова завежда отдел “История на България ХV-ХIХ в.”. Калчев и Димитрова, през различни периоди от време, са били директори на институцията.

Комисията по конкурса, която беше назначена със заповед на кмета, се председателстваше от Боян Даскалов, а нейни членове бяха: Екатерина Джумалиева – началник-отдел “Музейна дейност и изобразителни изкуства” при Дирекция “Културно наследство” при Министерството на културата, ст.н.с.д-р Цветана Кьосева – и.д.директор на Националния исторически музей, н.с. Цоня Георгиева – директор на Регионален исторически музей – Бургас, Галина Стоянова – заместник-областен управител, Любомир Пеев, директор на Дирекция “Правни дейности” при Община Стара Загора, Мария Кирилова – главен юрисконсулт на Областна администрация, Диана Атанасова – началник-отдел “Култура и вероизповедания” в Община Стара Загора, и Милка Бонева – началник-отдел “Счетоводство” при Дирекция ФБСД в Община Стара Загора.


Ваня Ценкова

Кандидат-директорите представиха на журито своите разработки – “Концепция за развитието на Регионален исторически музей – Стара Загора, за три години напред”. След това започна събеседването на претендентите с комисията.

“Всички се представиха на много високо ниво, като хора отговорни, добре познаващи проблемите на музея и пътищата за отстраняването им – коментира Даскалов. – Сред акцентите са оптимизиране ролята на Регионалния исторически музей в културния и образователния живот на общината и региона, обвързване на голяма част от дейността на институцията с една от целите на общината – разгръщане на културно-исторически туризъм, разширяване и максимално насищане с привлекателни дейности на новата модерна материално-техническа база и др.”

Максималната оценка на човек от комисията е 45 точки, т.е. на цялата комисия – 405.

Боян Даскалов отказа да съобщи кой от кандидатите колко точки е получил, но това в случая няма значение.

Редколегията на “Старозагорски новини” потвърждава готовността си да публикува концепциите на кандидатите за директор на Регионалния исторически музей и подписания протокол от комисията със съответния брой точки. Пред обществеността и гражданството това би било потвърждение на принципа на кметския екип за управленска прозрачност, честност и несъобразяване с лобизма.


Росица РАНЧЕВА

-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн