Бързият влак София-Варна дерайлира край Калояновец

STZAGORA.NET
Машинистът е загинал,  ранени са 11 пътници

Локомотивът се вижда зад вагоните, преобърнат в храстите вляво по посоката на движение




Тежък инцидент с  бързия влак 8601 София-Варна е станал в района на жп гара Калояновец, област Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитиран от Агенция “Фокус”. (По първоначална информация композицията е дерайлирала вероятно поради човешка грешка, тъй като не е минала по директния прав коловоз, а по отклонението, предназначено за товарните влакове – бел. ред.). Към мястото на инцидента са изпратени екипи на Спешна помощ, полиция, пожарна безопасност и защита на населението.

По данни на железничари машината е изхвърчала вляво от линията, а фургонът и първите три вагона са полегнали на една страна. Загинал е машинистът.

Седем от пътниците, които са били общо около 160 на брой, са пострадали и са откарани в Спешно приемно отделение на МБАЛ “Проф. Ст. Киркович” (Университетска) – Стара Загора. Петима са приети за наблюдение. С по-тежки травми е една жена, която е със счупен крак и травма на главата, както и помощник-машинистът – със скъсани връзки на коляното и мускулни травми.

* * *
В района на жп гара Калояновец дерайлира пътнически влак, движещ се по линията София-Варна. Инцидентът се е случил около 15,17 часа. По време на инцидента локомотивът се обръща и се удря в третия вагон. За съжаление машинистът загива на място. По първоначална информация има 11 ранени. С първите 6 линейки пострадалите са транспортирани към болницата в Стара Загора, съобщи Агенция “Фокус”.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и заместник-министър Антон Гинев пътуват към мястото на произшествието.

Причините за инцидента се разследват. Генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев и изпълнителният директор на Холдинг БДЖ ЕАД Християн Кръстев също пътуват към гара Калояновец.

* * *
Единствено локомотивният машинист Венко Тодоров е загиналият при инцидента в района на жп гара Калояновец. Помощник-машинистът е сред пострадалите. Това заяви в предаването „120 минути” по БТВ Християн Кръстев – генерален директор на БДЖ. „Машинистът е от локомотивно депо Пловдив и е загинал на място. Около 10 човека са пострадалите, които са закарани в болница. За други пострадали нямаме информация, така че животът им да бъде застрашен”, допълни той.

Локомотивът е дерайлирал на входните стрелки на гара Калояновец, след него дерайлират още четири вагона, които са пътнически. Единствено не е дерайлирал последният пети вагон. Кръстев посочи, че между 150 и 160 са били пътниците във влака. На въпрос не е ли правен в скоро време ремонт на това трасе Кръстев каза, че е имало ремонт, който наскоро свърши. Влакът се е движил съгласно указанията, които са дадени от „Железопътна инфраструктура“, бързите влакове да се движат по път № 1, а по път № 2 се движат товарните влакове, обясни той.

* * *
Един човек е загинал, а 10 са ранени след тежкия пътен инцидент в близост до гара Калояновец, при който 4 вагона от бързия влак София-Варна са дерайлирали. Ранените са откарани с линейки в Спешния център на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” (Университетска) – Стара Загора. На мястото на инцидента са министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и областният управител в Стара Загора Живка Аладжова. На място са 3 екипа на ОДМВР – Стара Загора и 3 екипа на ОУ ПБЗН – Стара Загора. Разследващите органи работят по изясняване причините за инцидента.

Повредени са няколко стълба на контактната мрежа в зоната, както и стълб на EVN. Аварийни екипи отстраняват щетите по тях.

Първи към дерайлиралия влак са се притекли на помощ роми от близката махала в края на Калояновец, разказаха очевидци. Впоследствие полицията спря да допуска външни лица до мястото на инцидента.

* * *
Светлозар Лазаров: Две лица са в тежко състояние след влаковата катастрофа в района на старозагорското село Калояновец

Агенция “Фокус”
Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров за тежка влакова катастрофа край старозагорското село Калояновец

Водещ: Сега на телефона е главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Тежък влаков инцидент край Стара Загора – бързият влак София – Варна, четири пътнически вагона са се обърнали, 10 души са ранени, един е починал. Потвърждавате ли тази информация или числото расте, господин главен секретар?
Светлозар Лазаров: Това, което имаме към момента – действително се касае за южното направление. Около 15.30 часа при нас постъпи сигнал за тежко транспортно произшествие. Уведомил съм веднага вицепремиерът и министърът на вътрешните работи господин Йовчев, който информира от своя страна премиерът. Създали сме организация на няколко нива – с Министерство на транспорта, с Министерство на здравеопазването, с местната власт, с областния управител на Стара Загора. Уведомил съм също и главния прокурор с оглед детайли по разследването…

Водещ: А какво има на местопроизшествието? Каква е причината?
Светлозар Лазаров: Това ще бъде вече следствие и ще се установи съобразно експертизата, която ще бъде направена. Не мога да ви дам в момента никаква информация, така че нека да си свършат работа съответните следствени органи. Но като цяло действително едно загинало лице – служител на Министерство на транспорта, над 10 ранени, настанени са в болниците в град Стара Загора…

Водещ: Над 10 какво означава?
Светлозар Лазаров: Не искам да давам точна цифра към момента 12, 13 или 14, тъй като могат да нараснат всеки момент. Да приемем, че към момента са 14, но не искам да се ангажирам колко ще се окаже тяхната бройка в краен вариант.

Водещ: Сред тях колко са тежко ранените?
Светлозар Лазаров: Две лица до настоящия момент са ми докладвани, че са по-тежко ранени.

Водещ: Две лица. Това е информацията, с която разполагате. Само не разбрах – линията, по която се е движил е била София – Бургас, нали така?
Светлозар Лазаров: Това е южното направление, но влакът пътува от София за Варна.

(Очаквайте допълнителна информация.)
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн