Роми продават кръв по 80 лв. за банка

STZAGORA.NET
От ранна сутрин до 14 часа пред Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора роми чакат изпадналите в спешна нужда от кръв граждани, чиито близки или са пострадали и им предстоят тежки операции, или пък имат планирани такива. Ромите искат по 80 лева за банка кръв, установи репортерската ни проверка. Основно те се ориентират към хора, които не са от областния град.

Днес наш репортер опита да “купи” кръв и разбрали за нуждата му, веднага се намериха услужливи роми. Те започнаха пазарлъка за по 100 лв. на банка, но след демонстрирано колебание, свалиха на 80 лв.

Проблемът с търговията на кръв съществува отдавна, но институциите по необясними причини си затварят очите. По утвърдени от години правила, за всяка по-тежка операция се осигурява кръв от т.нар. Кръвен център, която съответното здравно заведение, което ще извършва операцията, я заплаща по държавни тарифи. Отделно от близките обаче кръвните центрове искат да възстанови използваната кръв като дарение.

Ако операцията се извършва в града, от който е пациентът, нещата някак си се уреждат по-лесно. Безумно трудно става обаче за хората от други области, чийто близък например е катастрофирал в Стара Загора и трябва спешно да бъде опериран на място. Също толкова тежко е и за старозагорци, чиито близки ще бъдат оперирани в София, Пловдив или Варна например. Тогава пред близките на пациента съществуват две възможности – или да водят свои познати в съответния град, където ще бъде опериран пациентът, или да станат част от т.нар. нерегламентирана търговия с кръв, тоест да се обърнат към чакащите пред кръвните центрове роми, да направят пазарлъка и накрая да платят доста непосилни цени. И всичко това под носа на съответния Кръвен център, сиреч под носа на държавата.

По казуса потърсихме за коментар завеждащия Кръвния център в Стара Загора д-р Мария Щилянова, която уточни, че няма нормативен документ, който законодателно да определя процедурата, и всяко здравно заведение само решава за себе си. Старозагорският Център обслужва и болниците в областите Сливен, Ямбол и Бургас, които са в непрестанна връзка. Три пъти седмично със собствен транспорт се транспортира дарената кръв, като разпределението й става според доказаната необходимост. Така за болен от Ямбол, който се лекува в Стара Загора например, кръв се осигурява по местоживеене – в Ямбол, посочи като пример д-р Щилянова.

А когато старозагорец трябва да се оперира в Стара Загора или Варна?

За случващото се, разбира се, вина нямат кръвните центрове в Стара Загора, София, Пловдив, Варна и т.н., които де юре и де факто са държавен монопол. Нито пък са виновни ромите, които се чудят как да изкарат някой лев. Просто законодателят нещо не е доизпипал нормативните си актове, а оставените вратички в тях стават причината да расте и процъфтява търговията с кръв. Срамно и позорно, но факт, който се случва буквално всеки ден пред всеки Кръвен център в Република България. Факт, от който потърпевши основно са българските данъкоплатци.

(Екип на “Старозагорски новини”)
-

share button

1 коментар on “Роми продават кръв по 80 лв. за банка”

  • Дес wrote on 17 ноември, 2011, 2:11

    продажба и изпокупване на живот…

    а като си помисля, че аз я дарявам тук.
    тук е на запад. на запад от България…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн