Техническият университет показва нов проект за електроавтомобили (е-taxi Bulgaria)

STZAGORA.NET

Топдизайнерът на Мерцедес избра да живее в България и работи с нашите студенти


Българският електроавтомобил, иницииран от бившия топдизайнер на Мерцедес проф. Харалд Лешке, е хит на започналото в събота автомобилно изложение в Интер експо център в София. Бившият директор в отдел “Иновативен и корпоративен дизайн” на германския автоконцерн вече е пенсионер и от 2004 г. е избрал да живее в страната ни, която много харесва, говори български и е любимец на всички автокомпании, които участват в изложението.

Заедно с магистри от специалност „Инженерен дизайн” и с ръководителя на проекта от страна на Техническия университет в София Сашо Драганов, проф. Лешке, когото българите на шега наричат Лешков, представя новите проекти за хибридни автомобили с електродвигатели, подходящи за градски условия.

На модулен принцип върху базата на автомобили от А и Б класа на Мерцедес, студентите разработват дизайнерски проекти за екстериорен и интериорен дизайн. Превозните средства с електродвигатели от хибриден или самостоен екетромодулен тип ще бъдат подходящи за ползване като индивидуално или маршрутно такси или електротранспортери, както и като служебни коли за фирми, институции, администрация, а и като семеен автомобил.

За разработка и изпълнение на проекта са били необходими около 2 семестъра.

“Очакваме включване и съдействието на български и чуждестранни фирми за осъществяване на движещ се прототип на един избран модел от представените разработки. Към този проект ще бъдат привлечени и други големи немски фирми като Брабус и Медион, с които вече няколко години специалност „Инженерен дизайн” успешно сътрудничи с квалификации, дипломни проекти, конкурси и практики за дизайн. Това осмисля и перспективата за една бъдеща дългосрочна съвместна работа.

Броят на магистрите, взели участие със свои разработки, е 10, като повечето от тях са предложили по няколко варианта. Изработените модели са в мащаб 1/5″, допълни проф. Драганов.
Работното наименование на проекта е „e-taxi Bulgaria” и се осъществява в сътрудничество с екипи на Мерцедес.

Ръководител на проекта от страна на ТУ-София е Сашо Драганов, професор по дизайн на транспортни средства в Машиностроителния факултет на ТУ – София.

Инициатор, координатор и съдействащ за осъществяването на проекта е проф. Харалд Лешке – бивш директор на отдел „Корпоративен и иновативен дизайн” на Мерцедес, съвместно с който преди 4 години в Техническия университет бе осъществен проектът за български автомобил „Юниверс”, който също е представен на изложението.
(Снимки ПР Корпорация)
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн