Едногодишно дете извървя самичко 2 км от дома си

STZAGORA.NET
В събота, навръх Черешова задушница, тревожна новина за нула време обходи старозагорското село Еленино. На близо 2 километра далече от селото е намерено изоставено дете!

Към 13.30 часа, връщайки се от Християновските гробища по черния пряк път в Еленино, Стоянка Енева дочува бебешки плач. По звука в обрасла местност с високи треви тя открива ревящо, уплашено слабичко детенце на около годинка. Жената веднага съобщава за това на кмета Съби Димов, който пали колата и се озовава на местопроизшествието.

“Сърцето ми се сви от жалост към горкичкото момиченце – развълнувано разказа г-н Димов. – Беше измокренко, изцапано, уплашено, треперещо, безпомощно като малко птиченце, паднало от гнездото, босичко и само по чорапогащниче… Обадих се веднага в полицията, качихме детенцето в колата и го закарах в кметството. Поизмихме го, дадохме му водичка, купих му вафлички, а то милото жално плачеше непрекъснато. Сълзичките му се стичаха по личицето и само повтаряше “мама, мама…”.

Почти веднага пристигнаха полицаите, а след тях и бащата и майката на намерената Борянка*.”

Оказва се, че тя е изтърсакът на Нина и Митко Арнаудови, които имат още четири момичета и момчета. Пристигнали са в землището на Еленино преди няколко години от старозагорския квартал “Кольо Ганчев” и в полето са си вдигнали незаконна къща. Препитават се от “Мандра баир” – сметището, откъдето събират желязо и други отпадъци.

От обясненията на родителите е станало ясно, че в този ден за момиченцето, което е на 1 годинка и 3 месеца, трябвало да се грижи майката, която отишла по работа в циганската махала. Тя пък мислела, че таткото ще наглежда малката.

Така или иначе 15-месечното дете ударило “кестерме” два километра през нивите, ечемиците и бурените и стигнало до язовира на Християново.

Слава Богу, този път историята завършва щастливо, но безотговорността на родителите (тези и на други като тях) трябва да бъде санкционирана.

Росица РАНЧЕВА
* Името на детето е сменено.
PS: Явно Господ обича кмета на Еленино Съби Димов, та му изпраща все такива специални изпитания. През зимата на миналата година той приюти и с помощта на местното население отгледа един клошар, който навръх Великден, без да се сбогува и да благодари за грижите, изчезна безследно.

Преди няколко дни г-н Димов разбира от централно телевизионно предаване, че бивш учител живее във фургон и няма с какво да се препитава. Кметът започна незабавно издирването му и нищо чудно тези дни да се появи нов интелигент в Еленино.

Сега и случаят с Борянчето… Той е поредното доказателство за състрадателното и отзивчиво сърце на Съби Димов, който завършва трети успешен кметски мандат.
-vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн