Софийският апелативен съд оправда ген.Димитър Димитров

STZAGORA.NET
Апелативният съд в София оправда по всички обвинения бившия председател на Държавния резерв ген.Димитър Димитров от Стара Загора.

Припомняме, че в средата на миналата година Софийският градски съд (СГС) осъди генерала на 5 години затвор. Първата инстанция тогава прецени, че няма да променя мярката за неотклонение на Димитров и той остава на свобода срещу “парична гаранция”. Срещу него бяха повдигнати девет обвинения, но СГС го призна за виновен по две от тях – за престъпление по служба и сключване на неизгодна сделка през 2005 г. в качеството му на шеф на резерва. Според прокуратурата от сключени сделки за горива са настъпили вреди за държавата в размер на около 120 млн. лева. По делото подсъдима беше и бившата главна счетоводителка на фонда Красимира Борисова, която СГС оправда.

Пред магистратите от Апелативния съд днес Димитров заяви, че е невинен и не смята, че е извършил нещо нередно. С оправдателната присъда съдът сне от него всички обвинения.

Ген.Димитров оглавяваше Държавния резерв от 3 май 2005 г. до 23 юни 2006 г. Със заповед на бившия премиер от тройната коалиция Сергей Станишев беше отстранен от длъжност по настояване на тогавашния министър на бедствията и авариите Емел Етем. За 14-те месеца управление на резерва старозагорецът успя да разкрие обръч от 28 фирми, свързани с известния бизнесмен Мирчо Петков, известен като Мирчо Циганчето.

“Този обръч от фирми беше ощетил през 2003-2004 г. Държавния резерв с 600 млн.лв. Той беше свързан с ДПС, затова Емел Етем не ми прости”, коментира пред медията ни ген.Димитров. Срещу обръча от фирми той е подал 215 сигнала в прокуратурата, но вместо виновните лица да бъдат осъдени, той самият в продължение на пет години беше клиент на Темида.

Оправдателната присъда на Апелативния съд в София може да бъде обжалвана във ВКС в 15-дневен срок. Днес не стана известно дали държавното обвинение ще се възползва от тази законова възможност.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн