Илиана Иванова, депутат в Европарламента, отчете годината, получи почетен плакет от Областния управител Йордан Николов

Старозагорката Илиана Иванова, една от 17-те български депутати в Европарламента от групата на ЕНП, зам.-председател на Специалната комисия за финансовата, икономическата и социалната криза и член на комисиите за бюджетен контрол и по вътрешен пазар и защита на потребителите, отчете днес в Стара Загора едногодишната си дейност. Веднага след това тя получи почетен плакет и грамота от Областния управител Йордан Николов за това, че достойно представя България и Стара Загора в Брюксел*. Той й връчи и календар, посветен на Неолитните жилища в Града на липите, които бяха обявени от Областната управа за приоритетнен обект с капацитет да повиши туристическата атрактивност на региона.

“Радващото е, че въпреки разногласията ни със Съвета на Европа бюджетът на ЕС бе приет на 15 декември, което ще позволи финансирането на европолитиките. Наблегнато е върху ефективността на използването на европарите, както и върху прозрачността на този процес”, съобщи Илиана Иванова пред журналисти.

Тя увери, че всяко действие на евродепутатите ни е било посветено на защита интересите на България и на новите страни в ЕС. “2010-та година бе година на утвърждаване и печелене на доверие. Успяхме да отклоним предложението на френските и немските ни колеги за вдигане на минималния корпоративен данък на 25%. Преборихме се с тази поправка в текста, но опитите за налагането й ще продължат, както и нашето противопоставяне, тъй като ниските данъци са едно от конкурентните ни предимства”, каза Илиана Иванова.

Продължила е и борбата за отпадане на дискриминацията на българските работници, която се прилага все още от 10 страни от ЕС. Германия, Франция, Италия и др. все още са със затворени пазари за българи, а там, където се допускат наши работници, все още не са достъпни за тях мениджърските професии, подчерта евродепутатката. Тя и шефката на парламента Цецка Цачева са изпратили писма до всички страни, които още прилагат ограничения към нас. “По този начин искаме да поставим въпроса на двустранна основа. Имаме уверения, че Германия ще отвори от 2011 година пазара си за наши сезонни работници в земеделието и горското стопанство”, сподели Иванова.

Радващото според нея е, че за България вече не се говори като за най-лошия ученик в усвояването на евросредствата. Негативите вече обираме не ние, а Испания и Гърция.

Сред забавните неща от изтичащата година Илиана Иванова припомни гостуването на “Берое” в Брюксел и мача с отбор на евродепутатите, на които “зелено-белите” джентълменски подариха победата с 8:7.

Факт е и посещението на млади художници от Казанлък в Брюксел преди няколко дни след спечелен от тях конкурс за рисунка. През октомври в Стара Загора се проведе традиционната за ЕС Евроседмица. Тук дойдоха 300 деца от различни страни.

2011-та ще бъде година на още по-големи предизвикателства – Иванова визира кризата, българските работници, докладите в Комисията по бюджетен контрол. Още през първата седмица на януари тя и министър Цветан Цветанов ще се срещнат със студентите от Тракийския университет и ще разговарят с тях за текущите задачи.

“Организираме и стажове на студенти в Европарламента. В момента тече събиране на предложения от студентите във Великотърновския университет”, каза евродепутатката.

2011-та ще бъде и Европейска година на доброволчеството. Младите старозагорци, които желаят да участват в нея, до края на януари могат да отправят предложенията си в старозагорския офис на Илиана Иванова. За стимул на най-активно включилите се група от 30 души, подбрани сред тях, ще посети Брюксел през есента.

___________

* С решение на политическия кабинет на Областна администрация – Стара Загора Илиана Иванова е удостоена с почетния знак за постигнатите успехи в популяризиране на европейски политики, за нейната всеотдайност и упоритост в Кампанията срещу ограниченията за български работници в ЕС, както и за активното сътрудничество и подкрепа на провеждани кампании и каузи в полза на жителите на Стара Загора и региона.

Илиана Иванова е родена в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан”, а висшето си образование в Икономическия университет – Варна със специалност „Международни икономически отношения”. Има  магистърска степен по „Международни финанси” в университета в Тъндърбърд, Аризона, САЩ.

Работила е като експерт в Дирекция „Международни отношения” в Министерство на горите и земеделието, натрупала е трудов стаж в американски банкови и финансови институции.
-vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн