Министър Цветан Цветанов откри сградата на Второ районно управление “Полиция” в Стара Загора

Ръководството на МВР се отнася изключително сериозно към подобряване на условията на работа служителите и обслужването на гражданите, посочи министър Цветанов


На церемонията по откриването на модерната сграда на новото полицейско управление присъстваха Илиана Иванова – депутат от Европейския парламент, кметът на община Стара Загора проф.Светлин Танчев, областният управител Йордан Николов, председателят на Общински съвет – Стара Загора Тенко Руканов, зам.-областните управители Димитър Драчев и Галина Стоянова, ръководителите на съдебната власт и държавните институции в областта, представители на местната власт, на неправителствените организации и медиите.

Досега Стара Загора бе единственият голям областен център, обслужван само от едно районно полицейско управление. Решението за откриване на второ управление “Полиция” бе взето през 2006 г., а първата му копка бе направена на 22 април 2009 г. Днес, няколко месеца преди планирания пусков срок, строителите предадоха сградата в ръцете на новите й стопани.


“Броени дни преди Коледа всички ние получихме дългоочакван и именно поради това изключително вълнуващ подарък. Полицията в Стара Загора се сдоби с нова, модерна сграда и съвременни условия на труд, а гражданите на Стара Загора и 29 населени места получиха нова институция, която ще им осигури по-достъпно и по-ефикасно полицейско обслужване. Дължим това на много хора и някои от тях бих искал специално да поздравя” – обяви в началото на церемонията директорът на ОДМВР – Стара Загора комисар Алекси Алексиев. Той благодари на ръководствата на Министерството на вътрешните работи, които в последните четири години са осигурили поетапно средства от бюджета за изграждането и обзавеждането на новата сграда и за осигуряване на институцията с необходимия щат и технически средства.

С думи на благодарност директорът на областната дирекция на МВР се обърна и към “Главболгарстрой инженеринг” и арх. Никола Маслинков за уникалния проект, към главния изпълнител “Лесоинвест” ЕООД за проявената прецизност и гъвкавост при изпълнението му и изказа признателност на Общинския съвет и Община Стара Загора за безвъзмездното предоставяне на терена и прилежащата сграда, върху които е изградено новото районно управление.


“Горд съм, че Община Стара Загора и Общински съвет-Стара Загора показаха и тук, че имат добра воля и помагат сърцато за сбъдването на добрите дела” – каза в приветственото си слово кметът на община Стара Загора проф. Св. Танчев. Той припомни трите решения на Общинския съвет от 2006 и 2009 година – от два различни кметски мандата, да бъдат дарени сгради и имоти общинска собственост за изграждането на това ново РПУ.

„Това е най-модерното районно полицейско управление в България. Вие имате честта да работите тук и ви желая успех в професионален и личен аспект. Ръководството на МВР се отнася изключително сериозно към подобряване на условията на работа и обслужването на населението. Да се надяваме, че необходимостта от търсенето на полицията при разкриване на определени престъпления ще бъде по-малка”, обърна се министър Цветан Цветанов към бъдещите служители в новата структура. Той пожела през 2011-та година доверието в полицията да се гради на реално свършената работа и на подобряване на обслужването.

Със символичния ритуал по прерязване на лентата министър Цветанов, комисар Алексиев и професор Танчев откриха новото РУ “Полиция” в Стара Загора.


Гостите имаха възможност да разгледат сградата и да се уверят, че тя притежава не само забележителен изглед, но и добре преценена функционалност. В нея има 140 работни места, които са разпределени в два корпуса, свързани с топла връзка. Първият етаж на западния корпус е обособен като самостоятелен административен център за обслужване на граждани. В него са звената, свързани  с издаването на  документите за самоличност и контрола на общоопасните средства. Осигурени са достъпност и условия за обслужване и на хората с увреждания. В този корпус ще бъде преместено и заведението за отрезвяване.

На петте етажа в основното крило са изградени над 60 работни  помещения, приемна за гражданите, самостоятелно обособена  дежурна част, стрелбище и спортна зала, в които служителите на реда да поддържат своята физическа и стрелкова подготовка. Осигурени са достатъчно на брой, удобни и достъпни за гражданите стаи на полицейските инспектори от териториална полиция и на разследващите полицаи. Сградата разполага със специализирани помещения за полицейска закрила и помещения за задържане, стаи за свиждане, за разпит на задържаните лица и за разпознаване – изградени в съответствие с международното и националното законодателство и с европейските стандарти.


Очаква се Второ районно управление в Стара Загора да заработи в началото на 2011 г. В него ще работят 122 служители, които ще се грижат за спокойствието и сигурността на над 80 000 граждани от областния град и 29 села. То ще обслужва районите западно от ул. “Хаджи Димитър Асенов” (за града), в т.ч. отдалечените от центъра и напрегнати като оперативна обстановка квартали “Железник”, “Три чучура”, “Три чучура-север”, “Казански”, “Лозенец” и “Македонски”. В тази част на града са  концентрирани множество институции, търговски обекти и заведения за развлечение и хранене, почти всички големи лечебни заведения ( в.ч. болничният комплекс, включващ МБАЛ, Университетска болница и четири диспансера на територия от 150 дка).

В обслужвания от новото полицейско управление район се намират и градският стадион “Берое” с прилежащите му спортни съоръжения, любимият на старозагорци парк “Аязмото”, социални домове и много училища, както и  най-голямото учебно заведение на територията на областта – Тракийският университет.

Второ РУ “Полиция” ще се грижи за опазване реда и законността в населените места западно от Стара Загора, в голяма част от индустриалните зони и вилните райони “Седми километър” и “Черния мост”. Целта е да се постигне по-добра оперативност в дейността на полицията при опазване на обществения ред, противодействие на престъпността, административно обслужване на гражданите и по-надеждно гарантиране сигурността и законните им интереси.

За началник на новото управление е назначен главен инспектор Деан Петров – досегашен началника РУ “Полиция” – Чирпан. Под негово ръководство през следващите седмици съставът на новото РУ “Полиция” ще се подготви са успешното си стартиране.

“През новата година вие ще работите в една съвременна и комфортна сграда. Но от това работата ви няма да бъде нито по-спокойна, нито по-лека. Бъдете по-близо до гражданите и те ще го оценят. Никога не забравяйте, че за да бъдат сънят и животът им по-сигурни, успешно разкритите престъпления са важни, но още по-важни са тези, които сте успели да предотвратите” – пожела на служителите на Второ РУ “Полиция” комисар Алексиев.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева
-

Публикация на  STZAGORA.NET

-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн