Срокът за регистрация на безработните на борсата се скъсява на 7 дни

Според промените в Кодекса за социално осигуряване изплащането на обезщетенията за безработица ще е в пълен размер само ако човек се регистрира в бюро по труда в 7-дневен срок, след като е останал без работа. Досега срокът беше 3 месеца. След регистрацията в бюрата по труда безработните се регистрират и в НОИ, откъдето се изплащат обезщетенията.

На практика с по-късната регистрация правото на помощ няма да се губи, но времето за получаването й ще бъдe намалено със закъснението. Така хората ще получават обезщетения за по-кратък период, макар и с няколко дни. “Това няма да повлияе особено на бюджета, но ще създаде напрежение в бюрата по труда. Срокът е кратък, регистрацията е свързана с подготовката на документи от бившия работодател. Ако те се забавят, това ще доведе до загуба на права от страна на безработните, без да са виновни”, коментира директорът на ТП на НОИ Петър Мръцков.

В същото време в Кодекса за социално осигуряване не се променя едномесечният срок, в който работодателят трябва да уреди документите за трудов и осигурителен стаж на лицето след прекратяване на осигуряването. Затруднения могат да възникнат при евентуални масови съкращения, когато се налага да бъдат подготвени повече трудови книжки и документи, което да доведе до забавяне.

Таня ИВАНОВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн