Слънцето се усмихна на Земята – снимка и видео

ПУБЛИКАЦИЯ НА STZAGORA.NET
Гигантска усмивка с размерите на целия слънчев диск можеше да се наблюдава на 10 декември (петък) на Слънцето, съобщи сайтът www.tesis.lebedev.ru. Така, усмихвайки се, нашата звезда гледаше на всичко, което става около нея, в продължение на няколко дни. Снимките са от американската слънчева обсерватория SDO (Solar Dynamics Observatory).

Усмивката с размер около 600 000 километра и очите с диаметър 200 000 километра бяха образувани от магнитните полета на Слънцето. Черните области са полетета с отрицателна полярност, а белите – с положителна. Зениците на Слънцето бяха примерно 4 пъти по-големи от диаметъра на Земята, т.е. в тези очи, действително можеше да се потъне. Съдейки по изражението на лицето и широко отворените очи, характерът на звездата, край която живеем, е спокоен и леко безгрижен.

Днес вече – поглед вдясно.

При определена степен на фантазия слънчевата усмивка можеше да се различи в отделни вълнови диапазони, например в снимките на слънчевата корона дори и в първите часове на днешния 14 декември, но вече обърната доста надясно.

Най-известните гигантски космически образи са лицето на Луната, както и мъглявината Конска глава. Често образи могат да се различат и в по-дребни обекти – като марсианския сфинкс. За разлика от тези постоянни обекти слънчевият образ бе видим само за няколко дни от Земята, преди да погледне встрани от нас. При това за да види не само Земята, но и цялата Слънчева система, на Слънцето ще му е нужно да просъществува в този си вид още 25 дни – точно толкова ще му трябват, за да извърши пълно завъртане около оста си и да огледа една по една всички свои планети.

Видеоклип с усмивката в развитие - кликнете ТУК.

Източник:

Лаборатория по рентгенова астрономия на Слънцето (ФИАН)

-vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн