Русия ще създава “атомен буксир” за междупланетни пътешествия

_atomen buxirРусия ще възражда програмата за разработка на ядрени енергетични установки с космическо предназначение, съобщи директорът на РНЦ “Курчатов институт” Михаил Ковалчук на пресконференция в Москва.

“Целта ни е да създадем “атомен буксир”, каза Ковалчук, като припомни, че по съветско време е съществувала програма за разработването на ядрени енергетични установки, в частност в института “Курчатов” е била разработена установката “Топаз”.

С помощта на атомните буксири ще могат да се спестят средства за бъдещата руска лунна и марсианска програма, отбеляза ръководителят на института, цитиран от РИА “Новости”.

“Това е много изгоден и евтин способ”, каза Ковалчук. По думите му, програмата се обсъждала с ръковството на РКК “Енергия” и редица други космически и ядрени институти.

“Ние реанимираме тази тематика. Разглеждаме я като възможност да се създават не само двигатели, но и източници на енергия за космическите кораби, – съобщи директорът на института.

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн