Руско-българска експедиция ще търси петата съветска подводница край българския бряг

Участниците в подводната експедиция “Поклон пред корабите на Великата победа” ще се обърнат към руското правителство за помощ в организирането през юли тази година на поредната експедиция по българския черноморски бряг за издирването на последната пета съветска подводница, потънала тук през 1942 г., съобщи днес пред РИА Новости ръководителят на експедицията Константин Богданов.

Руско-българската международна експедиция, посветена на 65-годишнината от победата на СССР във Великата отечествена война, е идентифицирала откритата по-рано подводница на траверса на нос Шабла, в района на Балчик. Тя се оказала Л-24.

Обследването на подводницата започна на 2 юни. На 5 юни руските аквалангисти по време на спускането под вода потвърдиха, че подводницата е същата, която е била свалена на дъното от мина през 1942 година заедно с целия й екипаж от 57 души.

На корпуса й е поставена паметна плоча в тяхна памет.

“Сега искаме да намерим и петата потънала край българския бряг подводница С-34 и да приключим работата по Л-24, за което е нужно да проникнем в нея и да извадим документите й”, съобщи Константин Богданов.

Миналия четвъртък членовете на експедицията разчистиха носовото 100-милиметрово оръдие и прочетоха руската маркировка “Б-24″, а под нея “06-9″, която съответства на подводница тип Л-24.

На 7 юни аквалангистите откриха люка на командната рубка, но не успяха да проникнат в подводницата заради натрупаната тиня и дизелово гориво.

На корпуса бе монтирана малка паметна плоча от името на Руската федерация на руски и български език в памет на 57-те загинали герои-подводничари от Л-24, допринесли за победата над фашизма. На плочата са изписани имената на всички членове на екипажа, започвайки с командира капитан III ранг Георги Апостолов. Надписът завършва с “Помним, гордеем се, скърбим”. Тази подводница вече е със статут на братска могила.

През първия ден под вода руските аквалангисти огледаха подводницата и установиха, че тя се намира на дълбочина 59,5 метра и е в хоризонтално положение. Всичките й люкове са затворени, оръдията са в походно положение. Открита е пробойна на левия борд под носовото 100-милиметрово оръдие, която се е образувала от взрива на мината.

“Експедицията има намерение също така да лансира пред руското правителство идеята за създаване на българския бряг монумент в памет на екипажите на петте съветски подводници. Тази инициатива ще бъде насочена преди всичко към министерствата на отбраната и външните работи”, каза Богданов.

Той съобщи и че членовете на експедицията ще издирят в Русия живите роднини на загиналите моряци и ще им съобщят за причините, мястото и времето на гибелта на подводничарите.

Инициатор на експедицията за увековечаване на паметта на екипажите на съветските подводници, потънали в годините на войната край българския бряг, е Руската подводна федерация, съвместно с българския дайв-център Black Sea Technical Divers (София). От руска страна инициативата бе подкрепена от Министерството на външните работи, Руския държавен военно-историко-културен център при правителството на РФ (Росвоенцентр) и от председателя на комитета на ветераните от Държавната дума на РФ армейски генерал Николай Ковальов. От българска страна подкрепата си даде министър-председателят Сергей Станишев.

В годините на Втората световна война край българските брегове са били потопени пет съветски подводници – Щ-204, Щ-210, Щ-211, Л-24 и С-34. Само две от тях – Щ-204 (в 1988 година) и Щ-211 (в 2003 година) бяха обследвани от руски и български военни водолази. Днес са известни местата на гибелта на още две подводници – Л-24 и Щ-210. Мястото, където е потънала С-34, до момента остава неизвестно.

Л-24 е подводница от XIII-бис серия. Строителството й е започнато през 1938 г., спусната е на вода през 1940 г. и е встъпила в бойния състав на Черноморския флот през 1942 г. Подводницата е участвала в отбраната на Севастопол, доставяйки в обсадения град над 236 тона боеприпаси, 97 тона храни и 82 тона бензин.

Предполага се, че е потънала, след като се е натъкнала на мина през декември 1942 г. Екипажът й – 57 души – е най-големият, загубен от подводния флот в Черно море в годините на войната.

Останките й са открити от Института по океанология на България в района на нос Шабла през 1991 година с помощта на подводния буксируем апарат “Релеф-4000″.

бутон за споделяне

1 коментар on “Руско-българска експедиция ще търси петата съветска подводница край българския бряг”

  • Георги Андонов wrote on 18 септември, 2009, 17:59

    Това което се върши за откриване и запазване на останките на подводниците е много радостно за мен макар че немога да се включа в тази деиност аз следя с голям интерес сабитията Интересна идея ме връхлетя за построяването на този паметник на всички подводници тип Щука може да наподобява подводница както при паметника на камчия ще е доста по интересно за всички които ще отидат да го видят

    Искрен самишленик на идеята : Георги ВАРНА 2009


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн