Британци хокат старозагорския зоопарк, заралии ги обвиняват в печалбарство!

STZAGORA.NET

Входният дневен билет за старозагорското шимпанзе Били е 6.5 паунда (18.78 лева), семейният – 20 паунда, или 57.80 лева

Били

“Изглежда на Били му е много удобно в новия дом. 111-те часа път си заслужаваха, за да видим лицето на примата при вида на другите две шимпанзета в Wales Ape & Monkey Sanctuary.”

Това гласи последната информация, публикувана вчера на фейсбук-страницата на уелската организация Wales Ape & Monkey Sanctuary, която отведе шимпанзето Били от старозагорския зоопарк.

Най-вероятно тя е зарадвала загрижените за него старозагорци и доказателство са коментари от типа: “Аз съм от Стара Загора и съм щастлива да науча, че Били е добре”. Друга публикация обаче събуди огромно негодувание: “Моля се и се надявам, че на този зоопарк (разбирай старозагорския!) няма да му бъде позволено да замени Били с друга страдаща душа!” Написаното от британката Берил Гор, член на друга асоциация за защита на маймуни, предизвикаха “лавина” от нецензурни отговори на старозагорци…

Припомняме, че докато пътуваха с Били, Wales Ape & Monkey Sanctuary не преставаха да канят посетители, като напомняха на своя сайт, че входният билет е 6.5 паунда (18.78 лева). Офертата им включва още т.нар. семеен билет – 2-ма възрастни и 2 деца за 20 паунда (57.80 лева), а за по-голяма фамилия – 22.5 паунда (малко над 65 лева). Това са само дневните тарифи, но като вещи бизнесмени, еколозите са измислили намаления за целогодишни посещения и такива от групи.

До редакционното приключване на броя “Старозагорски новини” така и не успя да издири българската екоорганизация, която е “съдействала” за изнасянето на Били извън граница. Припомняме, че то беше единствено от вида си в България и най-голямата атракция на поколения старозагорци. И че три години след първото предписание на МОСВ никой не си мръдна пръста да му осигури що-годе по-нормални условия за живот. А обществеността научи какво се готви на Били буквално в последния момент. После някои от знаещите започнаха да ни утешават, че шимпанзето остава собственост на Стара Загора. Към днешна дата е сигурно, че от тази собственост (по документи) зоопаркът под Аязмото няма да получи и половин пени, а празната клетка на шимпанзето още дълго ще напомня за нечие безразсъдство с гриф “Made in Bulgаria”.

Йовка НИКОЛОВА
Росица РАДНЕВА

Бележка на STZAGORA.NET: По наша непотвърдена засега информация пушилката за Били из Европа е вдигната от неправителствената организация “4 лапи”. Според нас е належащо представител на Стара Загора да провери на място какви са в действителност условията в уелския център за примати и други маймуни. Да не се окаже накрая, че в Стара Загора на Били му е било по-добре. Вече писахме и публикувахме снимка на абсолютно неуютните клетки на шимпанзетата в Уелс, които по-скоро приличат на затвор, отколкото на жилище, каквото Били имаше осигурено при нас.

И тъй като Общината си спести предварителното обществено обсъждане на въпроса, сега очакваме от нея най-сетне да си наруши аристократичното спокойствие (или по-скоро ескалиращото си в края на мандата нехайство и безхаберие) и да даде обяснения по случая, както и да запознае старозагорци със сключения зад гърба им договор за шимпанзето Били. Аферата около него се превърна в гротескен апотеоз и истински негативен връх на обещаното преди 4 години “открито управление” на ГЕРБ в община Стара Загора, което се провали с гръм и трясък… но това е друга тема.

Остава неразбирането ни как така с лека ръка се хариза в странство наша, на всички старозагорци собственост, която държи на световните пазари астрономическа цена от порядъка на 100 хиляди евро?! И се питаме дали само ние сме на тъмно какво точно се случи и по чия воля, или въпросът ще заинтересува и органите, на които това им е работата – да питат и да изясняват обстоятелствата, когато става дума за много пари.
-enl

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн