Бивш футболен бос се кандидатира за кмет

STZAGORA.NET
Общинският съветник и бивш президент на ПФК “Берое” Дамян Георгиев официално представи кандидатурата си за кмет на община Стара Загора. Дипломираният юрист направи това точно в Деня на Европа и Деня на победата – 9 май, но отрече, че в тази дата е търсена някаква символика. Георгиев обяви, че е издигнат от инициативен комитет като независим кандидат и изрази надежда, че ще бъде подкрепен от всички политически сили в града на липите.

16 души наброява инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Георгиев. Сред тях стоят имената на редица познати на старозагорската общественост личности като ректора на Тракийския университет проф. Иван Станков, декана на Стопанския факултет доц. Иван Георгиев, проф. Гроздан Танев – преподавател по публична администрация в Тракийския университет, любимецa на поколения старозагорци футболист Петко Петков, адвокатa Евгени Милушев и нотариусa Динко Господинов. Членове на инициативния комитет са и треньорът на мъжкия национален отбор по баскетбол Тити Папазов (който e родом от Стара Загора), както и доскорошният зам.-кмет на община Стара Загора Мария Динева. Тя обаче заяви пред наш репортер, че е влязла в комитета само заради личността на кандидата и че не представлява местната структура на Земеделския народен съюз (ЗНС), чийто активен член е от много години.

“Изминалите няколко кметски мандата показаха, че Стара Загора се нуждае от кмет, който в политическо отношение да бъде необвързан”, заяви на представянето си кандидатът. На свой ред проф.Гроздан Танев подчерта, че изборът на независим кандидат е признак на мажоритарен вот, докато партийният можел да бъде единствено пропорционален. Според професора, в условията на местни избори независимата кандидатура е печеливша повече, отколкото партийно издигнатата.

“Приемам с благодарност своеобразната препоръка на всички, които ме издигнаха”, каза още Дамян Георгиев. Той бе категоричен, че кампанията, която ще води по време на предизборната надпревара, ще бъде изцяло позитивна и уточни, че девизът му ще бъде “Стара Загора – модерен,  зелен и чист град”.

На представянето присъстваха представители на няколко политически сили – областният лидер на НДСВ Данчо Данев, общинският председател на Съюза на свободните демократи (ССД) Методи Пенчев, членовете на партия “Нова сила” Спас Пашов и Светломир Желязков. Сред тях не бяха забелязани хора от БСП, въпреки че Дамян Георгиев е една от кандидатурите, издигнати от низовите организации на столетницата.

Тихомир ЕТЪРСКИ

* * *
Новият кандидат-градоначалник е съветник в Общинския съвет на Стара Загора от Обединението на българските националисти “Целокупна България”. “Не съм техен член, но преди 4 години те ми предоставиха възможността да участвам в местните избори”, уточни Дамян Георгиев. Той беше сред участниците в кръглата маса за представянето на президентското движение “АБВ” миналата есен, но е и една от 8-те предварителни кметски номинации на социалистите в Стара Загора. Дали БСП ще го подкрепи, ще стане ясно през месец юни. В кметската надпревара тръгва с девиза “Стара Загора – модерен, зелен и чист град”.

Като акционер в “Статис” АД, притежаващо правата за излъчване на регионалния ТВ канал “Стара Загора”, Дамян Георгиев е собственик на две трети (1000 от 1500) от акциите на телевизията. Развива и активна обществена дейност – председател е на областната организация на БЧК в Старозагорска област, член е на управителните съвети на редица спортни организации. Преди година бе и начело на УС на “Берое” – точно по времето, когато футболният клуб завоюва Купата на България.

(STZAGORA.NET)

Общинският лидер на БСП: Кандидатурата на Дамян Георгиев не е трагедия за БСП

“Действително няколко основни организации на БСП номинираха Дамян Георгиев за евентуален кандидат за кметския пост в Стара Загора”, уточни пред наш репортер общинският лидер на столетницата доц. Бойчо Биволарски. Той обаче бе категоричен, че кандидатирането на Георгиев като независим не е нито драма, нито трагедия за БСП и нямало да доведе до някакъв разкол в червените редици.

Доц. Биволарски изтъкна, че според сега действащия устав на БСП всяка основна партийна организация имала правото да предлага свой кандидат, но на общинско ниво окончателното решение щяло да стане факт едва в края на май. Червеният лидер отложи за това време и отговора на въпроса дали БСП ще подкрепи независимия Дамян Георгиев при евентуален балотаж, ако Георгиев, разбира се, стигне до там.
-vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн