Приеха етичен кодекс за кандидатите на ДСБ

STZAGORA.NET
Четири са етичните условия, на които трябва да отговарят членовете на “Демократи за силна България” (ДСБ), за да бъдат номинирани за кметове и общински съветници. Това бе едно от решенията, които днес в Стара Загора взе върховният ръководен орган на партията – Националното съвещание.

Съвещанието изработи своеобразен етичен кодекс, според който кандидатите трябва да имат неопетнена репутация, да не са се облагодетелствали от участието си в политиката и да не са обвързани по какъвто и да било начин с националната и местната олигархия и организираната престъпност. Едно от задължителните условия е кандидатите на ДСБ да не са били в миналото или сега служители на специалните служби, както и на бившия репресивен апарат в лицето на Държавна сигурност.

Националното съвещание даде мандат на националното ръководство да регистрира ДСБ на изборите за президент и за местни органи на властта в състава на “Синята коалиция”.

Мандат да започнат процедура за номинация на кандидати на партията за местните избори, както и да започнат преговори за приемане на процедурни правила за излъчване на общи кандидати в състава на “Синята коалиция” получиха и общинските и регионалните организации на партията. Тяхна ще бъде и задачата да предлагат конкретни процедури за излъчване на тези кандидати, както и за начините на арбитрирането им. По този начин според “тъмносините” ще бъдат избегнати дългите спорове с евентуалните коалиционни партньори, както и поставянето на съществуването на коалицията под въпрос заради теснопартийни интереси.

Политическото решение на ДСБ, взето на националното съвещание, бе насочено към премиера Бойко Борисов, когото партията призовава час по-скоро да отстрани министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов от поста му. В противен случай, се казва в решението, ДСБ ще оттегли доверието си и от премиера.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-enl

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн