ИНТЕРВЮ Иван Костов: Оставката на Цветанов само ще повиши рейтинга на правителството

STZAGORA.NET

Иван Костов

- Г-н Костов, “Синята коалиция” иска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, но същевременно иска правителството да изкара пълния се мандат. Не смятате ли, че оставката на Цвeтанов няма да доведе до оставката и на премиера?
- Министър Цветанов се провали именно в двете области, благодарение на които ГЕРБ дойде на власт. Това са борбата с организираната престъпност и борбата срещу корупцията. Но аз не смятам, че неговата оставка ще повлече след себе си и оставката на премиера, въпреки “топлата връзка” между тях. Има много начини за отстраняването на Цветанов: и връщането му в парламента, и оставането му в кабинета, но на друг пост. Факт е обаче, че кризата на доверие в обществото към работата на вътрешния министър започва да рефлектира и върху самия Бойко Борисов, защото той ще бъде натоварен с тази отговорност, която в момента е на плещите на вицепремиера му. В този смисъл отстраняването на Цветанов ще бъде от полза за самия Бойко Борисов.
- А как приемате назначението на вътрешния министър за ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ?
- Единствено като скандално, защото не може ръководителят на едно силово министерство да бъде на такава отговорна партийна работа. Той не може да осигурява реда при провеждането на избори и същевременно да ръководи щаба на една от партиите, които отиват на избори. Това е конфликт на интереси, откъдето и да го погледнеш, и ние ще направим всичко, за да се противопоставим на това.
- На последния Консултативен съвет за национална сигурност президентът постави пред финансовия министър предложение за намаляване на акцизите, което той не прие. Като икономист, как ще оцените този сблъсък между двамата?
- Президентът много често представя като свои тези на други хора, политици и икономисти, които са ги изнесли пред обществото далеч преди него. Това за акцизите беше наша стара теза, но вече й мина времето. Акцизът не биваше да се вдига така безразборно, защото именно той доведе до тази повсеместна контрабанда, на която сме свидетели. Но сега вече е късно, защото трябва да се изпълнява приходната част на бюджета. Още повече, че този въпрос ако бъде поставен, това трябва да стане чак при изработването на бюджета за 2012 година, параметрите на сегашния вече са гласувани.
- Какви са шансовете на ДСБ и “Синята коалиция” на предстоящите президентски и местни избори, след като знаем, че те винаги са били барометър за парламентарните?
- Политическата и икономическата ситуация в страната ни в момента е много тежка. Имаме инфлация, расте безработицата, което не може да не се отрази и на отношението към управлението на страната. От кризата не знаем кога ще излезем, борбата с корупцията и организираната престъпност зацикли. В този смисъл доверието към ГЕРБ спада, но както казах по-горе, това правителство задължително трябва да изкара мандата си докрай. Няма ние да сме тези, които ще докарат на власт нова “тройна коалиция”. Но като става дума за местните избори, за ДСБ и “Синята коалиция”, нашите шансове зависят от енергията и активността, с която ще отидем на тях. Ако отидем на избори просто така, като абонати априори да вземем доверието на хората, това няма да стане. Трябва да създадем сред нашите симпатизанти добра мотивация за гласуване, защото, както показват последните социологически изследвания, доверието към ГЕРБ пада, но не отива към никоя друга партия.

Разговора води
Тихомир ЕТЪРСКИ

-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн