Седмица на руския език, наука и култура по случай Националния празник на Руската федерация започна в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
P139039354365473546532В Регионалната библиотека “Захарий Княжески” тази вечер бе дадено официално началото на Седмицата на руския език, наука и култура по случай Националния празник на Руската федерация – 12 юни. Денят на Русия е посветен на приемането на Декларацията за суверенитета на Русия, подписана на тази дата през 1990 г.

Организираното от СНЦ “Руски клуб – Стара Загора” със съдействието на Община Стара Загора събитие започна с откриването на изложба-базар на руски книги от “Индекс” ООД – представител в България на Руската академия на науките и на водещи руски книгоиздателства.

“Всеки може да си закупи оттук каквато книга на руски език си хареса, тъй като за съжаление от години вече в Стара Загора няма руска книжарница” – обяви Ирина Минева, председател на Руски клуб – Стара Загора. Изложбата-базар включва стотици томове разнообразна художествена, научна, обществено-политическа и детска литера.

В приветствието си Диана Атанасова, началник на отдел “Култура” в Община Стара Загора, със задоволство отбеляза поредното гостуване на “Индекс” ООД в Града на липите.

В духа на дългогодишното сътрудничество помежду им “Индекс” дарява на РБ “З. Княжески” комплект от рускоезични издания: илюстрована енциклопедия, руски биографичен речник, учебник по руски език, научно-популярни издания, голям енциклопедичен речник по митология, справочник за музеите в Русия и др., обяви проф. д-р Елена Павловска, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и управител на “Индекс” ООД. Тя уточни, че “Индекс” получава и разпространява книги от над 130 от най-големите руски издателства. Представителството предоставя  на своите партньори и клиенти каталог за поръчки, включително индивидуални, на книгите и периодичните издания, с които разполага. “Много ще се радваме, ако новата ситуация, вкоято влизат България и Русия, повлияе върху интереса към руските книги. Интернет-адресът на “Индекс” е https://index2000.bg.

Открита бе и фотоизложба, посветена на най-известния туристически маршрут в Русия. Това е така нареченият “Златен пръстен” (“Золотое кольцо”) от 8 града в 6 руски области, в които са съхранени най-много древни храмове, исторически значими сгради и забележителности. Това са градовете Сергиев Посад, Переславль-Залесский, Ростов Великий, Ярославль, Кострома, Иваново, Суздаль и Владимир.

Вечерта завърши с празничен концерт от млади старозагорски изпълнители от НУМСИ “Христина Морфова” и НЧ “Св. Климент Охридски” под надслов “Моята песен за Русия”

Седмицата на руския език, наука и култура ще продължи през следващите дни с Научно-практическа конференция “Междукултурни, научни и образователни диалози България-Русия” и телемост с Държавния университет в руския град Владимир, в който ще участват представители от академичната общност на Тракийския университет в Стара Загора. Началото на събитието е в 10.00 ч. на 14 юни, четвъртък, в РБ “З. Княжески”.

На 15 юни, петък, от 16.00 часа пак тук ще се проведе Първият регионален фестивал на детско-юношеското театрално творчество на руски език “РУССКАЯ ТЕАТРАЛИЯ”. Входът е свободен.
P1390381P1390396
P13903883243343432541
#vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн