Посланик Балтажи ще съдейства за активиране на отношенията между български и украински градове

STZAGORA.NET
*
IMG_9682По време на днешното си посещение в Стара Загора украинският посланик Микола Балтажи (в средата на снимката) е предложил активизиране на побратимяването между Града на липите и украинския град Бяла Църква, стана ясно на проведения след срещата брифинг.

Справката за Бяла Църква сочи, че 200-хилядният град е разположен на 80 км южно от столицата Киев. Приликите му със Стара Загора са, че в него, подобно на нашето Аязмо, има голям лесопарк на име “Олександрия”, държавен аграрен университет, над 80 паметника на културата, 8 болници и 10 поликлиники, областен институт за следдипломна квалификация на педагози, 2 гимназии, 5 професионално-технически училища, техникум по месо-млечна промишленост, 2 специални училища – медицинско и педагогическо, държавен лицей, колеж по стандартизация и метрология, 38 детски градини и др. Духовният живот се развива чрез три палати на културата, краеведчески музей, музикално-драматичен театър, друг драматичен театър, 13 библиотеки, 3 кинотеатъра, танцов ансамбъл “Рось”, общински духов оркестър и др. В Бяла Църква има още стадион, 5 спортни клуба, детско-юношеска спортна школа, лицей-интернат по физкултура и спорт.

“Три пъти съм бил в Украйна като спортист. Очарован съм от отношението на украинците към нас. Заедно със зам.-кмета Иванка Сотирова ще разгледаме вариантите за осъществяване на културни връзки с вашата страна. Украйна е голям пазар за българските производители” – очерта възможните контакти между двете страни зам.-кметът Николов. “Освен от Бяла църква, сме имали предложения за контакти и от Донецк, но заради военния конфликт нещата не се случиха, уточни директорът на дирекция „Евроинтеграция“ в Община Стара Загора Георги Симеонов.

В Украйна в момента е в ход приватизация на големи държавни предприятия като Харковския завод за атомни реактори, областните енергодружества, агрофирми и др. В разговора с посланик Балтажи е станало дума, че интерес към приватизацията имат и български фирми, съобщи зам.-кметът Йордан Николов. Той отправи чрез медиите послание към старозагорския бизнес да се запознае с откриващите се възможности за участие на български капитали в приватизационния процес и да се включи при наличие на интерес към някои от обявените позиции.

В Украйна по данни от 2001 г. живеят над 204 хиляди етнически българи, каквито са и предците на посланик Балтажи. В тази връзка утре в София пристига украинският министър на образованието Лилия Гриневич. Очаква се тя и министър Красимир Вълчев да подпишат междуправителствен документ за разширяване на изучаването на български език в украинските училища, съобщи посланикът.

“Учим се от българския опит в ЕС, важно е за нас връзките между двете държави да продължат” – изтъкна М. Балтажи. По думите му Украйна преживява сложно време, а правителството й е изправено пред провеждане на реформи в европейски контекст. Там върви ускорена децентрализация и създаване на нова организация на местната власт, увеличават се приходите към общините. “Стратегически задачи пред правителството ни са борбата с корупцията и присъединяването към НАТО”, каза още пред журналисти дипломатът.
#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн