Последни новини за хепатита. Днес бяха приети още петима болни

STZAGORA.NET

Няма усложнения при болните от хепатит

До 16 часа днес в единствената болница в областта, лекуваща заразените от вирусен хепатит А – МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович”, бяха хоспитализирани петима заразени. С тях общият брой на регистрираните хепатитно болни от 27 декември 2010 година до момента става общо 395.

Рано е да се каже, че има тенденция към затихване на болестта, тъй като в събота и неделя бяха приети общо 10 заразени, но в понеделник бройката скочи на 22-ма, коментира директорът на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” д-р Николай Колев. Той съобщи, че сред хоспитализираните няма пациенти с усложнения и че преобладаващата форма на протичане на болестта е среднотежката.

Според статистиката на РИОКОЗ най-много заразени има в Стара Загора. С пъти по-малко са в Казанлък и Чирпан. Досега не са регистрирани хепатитно болни само в две общини от Старозагорска област – Павел баня и Гурково.
* * *

Запечатаха класна стая заради хепатита

Старозагорският кмет разпореди за топла вода във всяко училище

Да се осигури течаща топла вода в умивалните на санитарните възли на всички училища на територията на Община Стара Загора разпореди преди ден кметът проф. Светлин Танчев. Срокът е 14 януари 2011 г. Ултиматумът е в резултат на изпълнение на предписанието на РИОКОЗ във връзка с притеснителните случаи на заболявания от хепатит.

Направената от медията ни проверка показва сериозно и отговорно отношение на директорите и педагогическите колективи към всички профилактични изисквания. Всяко междучасие се мият коридорите и вратите на класните стаи и санитарните възли с 3-процентен разтвор от тризон. В умивалниците на санитарните възли има течен сапун и тоалетна хартия. На учениците непрекъснато се напомня за спазване на хигиената.

Училищата, където в последните години е извършен основен ремонт, са осигурени постоянно с топла вода. Това са VI, Х и ХI основни училища. В СОУ “Васил Левски”, ГПЧЕ “Ромен Ролан”, Търговска гимназия и др. също има топла вода. В останалите се монтират различни по размери бойлери.

В Търговската гимназия ръководството осигурява и антибактериален препарат за миене на ръцете.
Разтревожени са директорките на I ОУ “Г. Бакалов” Татяна Димитрова и на VII ОУ “Митрополит Методий Кусев” Дора Димитрова. Те срещат обективни трудности за осигуряване на топла вода. Причината е, че от една страна инсталациите не са пригодени, а от друга – електрическите бойлерчета не са безопасни за използване от малките ученици. Директорките търсят съдействие от специалисти по ВиК- и ел.инсталации, съветват се с противопожарна служба.

Макар и единични, в няколко училища в града има установени хепатитно болни ученици. “В Гимназия “Христо Ботев” от два дни една осмокласничка е в Инфекциозно отделение, каза директорът Динко Стоянов. – На всички контактни деца са дадени направления за изследвания и специално наблюдение от личните лекари.”

В СОУ “Максим Горки” има болен дванадесетокласник. Стаята, в която е учил абитуриентът, е запечатана и дезинфекцирана. След направените необходими изследвания всички негови съученици и преподавателите му са под наблюдение. По един случай има в ПГ по ветеринарна медицина, I основно училище, ГПЧЕ “Р.Ролан” и др.

Според директорите РИОКОЗ прави ежедневни проверки и не допуска отклонение от инструкциите.
Единственото хубаво от тази необявена хепатитна епидемия е, че най-сетне всички училища, като европейските, ще разполагат с топла вода, течен сапун, тоалетна хартия, сешоари и повсеместна подобаваща хигиена.

Не приемат деца в Дом “Мария Терезия”

Заради бума на хепатит А в Старозагорско до края на месеца няма да се приемат деца в Дом “Мария Терезия”, информира директорката на социалното заведение Латинка Петрова. Ограничени са и свижданията.
Няма подрастващи, болни от хепатит А, в социалните домове за деца, лишени от родителска грижа “Теофано Попова”, “Незабравка”, “Българка” и “Мария Терезия”.

Първият и единствен повален от болестта е психологът в дом “Мария Терезия”, който работил заразен само ден и след това е хоспитализиран.

Масово се купуват мокри кърпички за общо 219-те деца от четирите социални заведения в града. На тях, както и на персонала, е обяснено какво представлява вирусът и каква лична хигиена трябва да се поддържа. Директорите непрекъснато проверяват за спазване на санитарните изисквания.

Всички деца ходят на детска градина или на училище. Според директорите там има по-голяма вероятност възпитаниците им да се заразят.

Йовка НИКОЛОВА
Росица АЛЕКСАНДРОВА
Надя ТОДОРОВА

-vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн