Кметът Живко Тодоров, общински съветници, ученици от Младежкия общински съвет и репортери от медиите засадиха 300 фиданки атласки кедър край Зоопарка

STZAGORA.NET

Като част от програмата на превърналия се вече в традиционен общоградски празник „Ден на мартеницата. Ден на Зоопарка” кметът на Стара Загора Живко Тодоров, общински съветници, ученици от Младежкия общински съвет и репортери от старозагорските медии засадиха днес предиобед 300 контейнерни фиданки от атласки кедър на южен склон в парк “Митрополит Методий Кусев” вдясно по пътя за Зоопарка, на 100 метра вдясно преди входа. Впоследствие теренът ще бъде залесен с общо 1000 фиданки, осигурени безплатно от фирмата, която е допусната да събира семена от иглолистни дървета на територията на парка – “Интродукция – Георгиев и С-ие”, с разсадник край с.Арнаутито. Инициативата е в чест на 175 години от рождението на старозагорския митрополит Методий Кусев и 118 години на неговото дело – паркът, който днес носи неговото име.

Това е четвърта залесителна кампания, в която се включва старозагорският кмет в подножието на Сърнена гора, в района на Аязмото. Той обясни, че общинската администрация полага усилия за възстановяване на зеления пояс над стадион Берое и около парка. Районът се обезлесява постоянно от живеещите в района, нерядко през лятото там избухват и пожари.

“Целта ни е гората в парка да придобие смесен характер – с иглолистни и широколистни дървесни видове”, тъй като тъкмо широколистните дървета са тези, които задържат влагата”, обясни Галя Караджова, началник Звено “Озеленяване и комунални дейности”.

Навършват се 118 години от първата кампания по залесяването на почти голия “Ахмак баир” на 28 февруари 1895 г. Организатор тогава е старозагорският митрополит Методий Кусев. Той засажда собственоръчно първите борчета и превръща мястото в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия.

Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение. От животинските видове се срещат сърни, източноевропейски таралежи, сухоземни костенурки, катерици. Днес „Аязмото” е любимо място на старозагорци за отдих на открито, а паркът носи името на любимия на старозагорци митрополит. На 1 ноември те полагат цветя на неговия гроб, непосредствено до параклиса „Свети Теодор Тирон“ и пред паметника му, разположен до арката на входа на парка.

В парка е разположена и старозагорската зоологическа градина.


От 11.00 часа празникът продължи с участието на председателя на Общинския съвет Емил Христов в празнично украсения Зоопарк, където на поляната пред мечешката клетка баба Марта посрещна гостите и ги закичи с мартеници. Заедно с малките посетители на зоокъта с мартеници бяха украсени клетките на мечката, тигъра, лъва и други животни.

Проявата е част от програмата на Община Стара Загора „Пролетни празници 2013“, публикувана на сайта на общината.
#enl

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн