Мартеница-пано получи Областната администрация в Стара Загора от “Ей И Ес” и ученици от Гълъбово

STZAGORA.NET

За пета поредна година Ей и Ес Гълъбово обяви конкурс за изработване на пано-композиция, посветено на Баба Марта и българската традиция да се закичваме с мартеници. В конкурса участваха деца от III до VII клас от всички училища на територията на община Гълъбово.

С красивото произведение, символизиращо здраве и благоденствие, ученици от трети клас на ПОУ „Паисий Хилендарски” в Гълъбово поздравиха областния управител Недялко Недялков и ръководството на областна администрация.

Паното бе връчено от екипа на Ей и Ес Гълъбово.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

Обичаят за връзване на мартеница е познат в България, Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.
#gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн