Казанлък: Кандитатките за Царица Роза ’2012 посетиха Музея на розата

STZAGORA.NET
Неизползван близо 65 години съд за розово масло със запазен автентичен аромат впечатли десетте финалистки за тазгодишния конкурс за избор на Царица Роза в Казанлък по време на тяхното посещение в единственият на Балканите музей на розата.

Посещението в него бе част от тяхната обиколка из културно-историческите забележителности на Розовата долина.

Абитуриентките от казанлъшки гимназии, които на 1-ви юни вечерта ще се състезават за короната на най- красивата, чаровна и интелигентна млада казанлъчанка, посетиха единствения на Баканския полуостров Музей на розата в Казанлък, Историческия музей и Градската художествена галерия, гробницата Голяма Косматка, храм-паметника в Шипка и Тракийската гробница.

Техен гид по вреем на обиколката бе историкът от музей „Искра” Пламен Стефанов.

Опознавателната мини екскурзия на десетте казанлъшки хубавици бе втората им проява от тяхната специална предконкурсна програма. Само преди два дни момичетата посетиха сградата на Община Казанлък, където се запознаха с начина, по който работи местната власт.

По време на визитата си в казанлъшката Художествена галерия една от участничките се задържа пред картините на Антон Митов. Момичето живее на казанлъшката улица, носеща името на художника и сподели, че досега е гледала произведения на Митов само по Интернет.

Друга девойка-финалистка прояви любопитство към всички творчески периоди на акад. Дечко Узунов споделяйки, че той е неин любим изящник.

С огромен интерес и любопитство десетте претендентки за короната на Царица Роза проявиха и към фотосите на техните предшественички назад в годините, експонирани в музея на розата.

Програмата на кандидат-цариците на Казанлък продължава в края на тази седмица, когато активно ще се включат в кампанията „ Да изчистим България за един ден”.

Деляна БОБЕВА
*crl

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн