Казанлък: “Би Би Си Кейбъл” дарява на града ремонт на скулптура-символ

STZAGORA.NET

Един от символите на Казанлък – скулптурата на Доко Доков “Тракийката”, намираща се на площад „Севтополис” в града, ще бъде възстановена и консервирана.

Мярката е наложителна заради продължилото с години поругаване на изящната скулптура, която е сред най- добрите работи на казанлъшкия творец Доко Доков. Вече няколко години от изградената от мрамор близо триметрова статуя липсват протегната ръка с розата, както и характерните й обеци. По тялото на скулптурата също има нанесени рани.

Преди четири години лично авторът й Доко Доков помоли местната власт за съдествие и отпускане на средства, за да възстанови една от любимите си творби, направена и дарена с много любов на община Казанлък преди 30 години.

Четири години местната власт в Казанлък не намери време и пари, за да отговори на молбата на твореца.

В навечерието на поредния празник на Казанълк – 1-ви юни, местният кабелен оператор „Би Би Си Кейбъл” реши да направи нетрадиционно дарение на града.

Вместо баналното даряване на суми принципно за Празника на розата, от фирмата са решили, че ще финансират възстановяването, химическото почистване и консервирането на скулптурата.

Самият автор Доко Доков няма да може да работи по своята творба, тъй като лекува коварна болест в клиника в Германия. Възстановителните работи и консервацията по скулптурата-емблема на Казанлък са поверени на неговия приятел и съратник – скулпторът Димитър Койчев. Неговото име нашумя преди 4 години, когато стана първият български творец, член на световната организаця „Глобал култур център” със седалище в Токио. Неговата творба „Слънце” бе откупена от управата на организацията и краси централния офис на световната организация.

Възстановителните работи на “Тракийката” ще продължат до края на май. Те ще включват освен изграждане на откраднатата и разглобена ръка на “Тракийката” с характерната в дланта й роза, но и нова направа на изкъртените от ушите на статуята обеци, химическо почистване, туширане на пропукания мрамор и консервация.

Дарителите на средствата за всичко това „Би Бии Си Кейбъл” ООД в продължение на година „осиновяват” и цветната градина под скулптурата.

Повече от десетилетие скулптурата на Доко Доков на практика е лишена от автентичния си вид. Малцина обаче са гражданите на Казанлък, които са забелязали това, за сметка на хилядите гости, които ежедневно се дивят на финеса на скулптурата и немеят пред апатичността на местната на общественост, позволила вандализма върху красивата статуя-символ.

Деляна БОБЕВА
*gerb

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн