Пролетният литературен салон в Стара Загора на 8 май ще бъде в памет на Таньо Клисуров

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Поетът Таньо КлисуровВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Всички с афинитет към писаното слово са поканени да се насладят на новите стихове на старозагорските творци и на спомените им за поета

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на писателите в Стара Загора.

Пролетният литературен салон ще събере представители на творческата гилдия на 8 май 2024 г. от 18.00 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. В него ще участват Йордан Пеев, Ботьо Буков, Йордан Атанасов, Керка Хубенова, Георги Икономов, Виолета Бончева, Живка Барова, Мира Дочева, Румяна Николаева, Йордан Стоев, Петър Драгиев и др. Литературното четене ще бъде едновременно представяне на техните нови стихотворения и на много вълнуващи преживявания, впечатления и случки, свързани с Таньо Клисуров.

Неговото име е популярно като поет, преводач и журналист в сферата на културата. Най-значимите акценти от биографията му са няколко респектиращи факта: Почетен гражданин на Стара Загора, председател на Дружеството на писателите под липите, член на два авторитетни български съюза: и на писателите, и на журналистите.

А тези факти са знак за признание за нетленните слова, останали след него в 14 стихосбирки и на страниците на вестниците „Септември“ и „Вик“, както и на литературния алманах „Хоризонт“, чийто главен редактор беше Таньо Клисуров.

Несъмнено много топли спомени пазят и неговите ученици, на които е бил преподавател, и колегите му в ДТ „Гео Милев“, където беше драматург, и запалените по писането деца в литературния кръжок, който Таньо Клисуров ръководи години наред в някогашния Пионерски дом.

Таньо Клисуров е роден на 23 май 1944 г. в Мъглиж, а почина на 29 март 2024 г. Трудно е да бъдат изброени всички докосващи срещи и отпечатъци, оставени през дългия му земен път.

„Заралията, както го наричахме, остава да живее в душите ни с поетичните си образи и метафори“, така кратко и трогателно се сбогуват с него колегите му от Великотърновския университет в сайта „Плевен прес“.

От Община Стара Загора канят всички хора с афинитет към писаното слово да посетят литературния салон и да се насладят на новите стихотворения на участниците в него и на спомените им за Таньо Клисуров.

 

Плакатът на Пролетния салон

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн