В гр. Шипка честват Трети март с фотодокументална изложба “Строителите на Паметника на свободата”

Разписание - градски транспорт >>>>
*
табло 660табла 660ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> В навечерието на националния празник на България Трети март в читалището на град Шипка ще бъде открита фотодокументална изложба, посветена на строителите на Паметника на Свободата. Тя ще остане до 02.04.2024 г. Изложбата включва 29 табла, от които 7 са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Останалите 22 табла представляват разказ в снимки и документи за историята на строежа и за трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

Официални гости на откриването на изложбата ще бъдат д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ “Шипка-Бузлуджа” и кметът на гр. Шипка г-жа Василка Панайотова.

По данни от книгата на Г. Георгиев “Поклонение”, от с. Шипка в строителството вземат участие Христо Гъдев, Бончо Чавдаров, Къньо Картунов, Христо Косеков, Христо Тъпанов и синовете му Тотьо и Стефан, Тодор Милушев, Дончо Арнаудов, Доньо Гунев, Къньо Крачанов, Мильо Баев, Теньо и Тенчо Хаджистойкови, Кънчо Кавръков, Стефан Гарбатулов, Христо Миков, Никола Стоянов, Петър Манолов и много други.

Почетни гости на събитието ще бъдат наследници на строителите.

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн