Признателни старозагорци се поклониха пред паметта на Васил Левски по повод 151 години от гибелта му

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_0385 copyIMG_0344 copyВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ И ОЩЕ СНИМКИ >>> Признателни старозагорци се поклониха пред живота и делото на Васил Левски по повод 151 години от обесването му. Пред паметника на Апостола, общоградският ритуал започна със Заупокойна литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Митрополит Киприан и свещенослужещи от Старозагорската митрополия.

“151 години от студения февруарски ден на 1873 г., когато бесилото прекършва мъченическия земен път , но това не е край, а начало. Много верни синове и дъщери на майка България ще осъзнаят, че истинската свобода може да се постигне с обединени усилия и осъзната саможертва. Трябва да жертваме всичко, дори и себе си! Родолюбецът отдал всичките си качества за народното дело, монахът изпълнил завета на първите Апостоли за любовта, която всичко претърпява и никога не отпада. Идеологът на българската свобода, мъченикът, който зове за братство, равенство и почтеност е величавият ни пример за подражание. Такъв е за народа ни и за всеки нравствено извисен човек от век и половина. Геният на революционната ни борба никога няма да бъде забравен, делото и добродетелите му също ще бъдат винаги над времето. Поклон пред паметта на йеродякон Игнатий Васил Левски – Апостолът на свободата и духовната саможертва”, каза по време на ритуала Старозагорският митрополит Киприан.

Думи на признателност към саможертвата на Апостола на свободата произнесе зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. “151 години гордост и още толкова няма да стигнат, за да бъде обликът на Левски все така жив и все така мотивиращ, а неговият завет – все по-ангажиращ. Не само днес и не само по годишнини трябва да сравняваме морала си с онези герои, които стоят гордо един до друг в българската история – хора с морал, с чест, хора с визия за България, защото в противен случай ние губим посоката си. Защото всекиму според делата ще го съдят!”, каза в началото на словото си Радостин Танев. “Левски е дал живота си, за да може днес да я има България. Перипетиите и проблемите са само стимул. Вярвам, че няма невъзможен скок, вярвам, че ние всички заедно трябва да гледаме в една посока – на просперитет, на развитие на градовете и държавата ни. Всички ние трябва да дадем правилния урок на нашите деца и внуци, да им придадем онзи пламък, който е държал българския народ в тежките времена жив и копнеещ, без значение от времето – защото то нас обръща и ние него също. Поклон!”, призова Радостин Танев.

IMG_0437 copyIMG_0517 copyТрадиционно възпитаниците на СУ „Васил Левски“, чийто патрон е Дякона, изнесоха рецитал в памет на живота и делото му. Водещи на събитието бяха директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова и актьорът Георги Ножделов.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общинският съвет в Стара Загора, Областният управител, СУ “Васил Левски”, Старозагорската света митрополия, Тракийският университет, политически партии, обществени организации, граждански сдружения и признателни старозагорци.

На събитието присъстваха още зам.-кметът на Стара Загора Павлина Делчева, зам.-областният управител на Стара Загора Теодора Нончева, омбудсманът Иванка Сотирова, общински съветници, народни представители, ученици, възпитаници на детски градини в града.

По повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски РИМ – Стара Загора отваря музеен обект „Хилендарски метох” за безплатно посещение до 19 февруари 2024 г. Работно време: от 10:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 18:00 ч. На 19 февруари, по предварително изготвен график, в метоха ще се проведе музейна образователна програма за ученици „Апостолът на Свободата в Стара Загора“. Децата ще изслушат тематична беседа за живота на младия Васил Иванов Кунчев в Стара Загора и дейността на Старозагорския революционен комитет, ще участват в образователна игра „Заветите на Апостола“ и ще получат работни листи със занимателни задачи и илюстрации.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн