Даниел Проданов: Учители, директори и синдикати подкрепят законопроекта ни за образованието, либералните „мислители” са големият проблем

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Daniel Prodanov 450ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> „От Възраждане предложихме три основни промени, свързани с наболели въпроси в образователната система последните години. Единият проблем касае началниците на регионалните управления по образованието и по-конкретно критериите за техния избор. На тези постове често има фигури, които развалят реномето на системата. Само за няколко месеца бяха отстранени дисциплинарно такива началници в Пловдив, а в Стара Загора се стигна до там, че ГДБОП влезе в регионалното управление по образованието и към днешна дата предишният началник г-жа Димитрова е на свобода под гаранция. В тази връзка ние сме предложили едно съвсем елементарно изискване от минимум осем години стаж по специалността, преди да може да се заеме този пост. Смятаме, че в момента е прекалено лесно да се правят политически назначения на тези ключови длъжности”, каза от трибуната на Народното събрание народният представител от „Възраждане” Даниел Проданов във връзка със Закона за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, внесен от парламентарната група.

Според Проданов това предложение, като част от законопроекта, намира подкрепа в абсолютно всички възможни свързани организации, като се изключат някои НПО, които са против. Пълна подкрепа оказват Синдикат образование към КТ Подкрепа, Синдикатът на българските учители, Независимият учителски синдикат, както и двете големи директорски организации, които са оглавявани от Диян Стаматов и Асен Александров.

„Във втората част от законопроекта споменаваме вече една по-скоро спорна политически тема, защото хората от страната на образованието са напълно съгласни с това изменение. Става въпрос да се върне възможността в трети и четвърти клас да бъде повтаряна учебната година от учениците, които тотално не са се справили с учебния материал. По този въпрос имаме пълен консенсус в самото учителското съсловие, както и при директорите. Съответно специалистите в системата го подкрепят. А тези, които са против, нека пробват да преподават физика, история и химия на неграмотни деца, в шести клас примерно. Много ще се радвам да видя как става”, каза още Даниел Проданов.

Третото предложение по законопроекта на „Възраждане” е свързано с конкурсите за избор на училищен директор.

„Отново имаме пълна подкрепа на работодателските организации и на директорските организации. Колегите от Комисията по образование казаха, че за тях тази възможност е положителна, а именно в конкурсите за избор на директор съответното училище да има право да излъчи свой представител, който е излъчен от педагогическия съвет. Това ще повиши прозрачността на процесите и ще увеличи доверието в системата сред цялото българско общество”, допълни Даниел Проданов.

Той каза още, че либералните „мислители” в образователната сфера са най-големият проблем.

„Този законопроект със сигурност ще се хареса много на изключително консервативните избиратели, които Вас ви изпращат тук в парламента, но всеки сам преценява дали да се отнася идеологически и да робува на либерални клишета, когато става дума за българското образование”, обърна се Проданов към представителите на ДПС в залата.

На финала на изказването си Даниел Проданов каза, че е хубаво да си напомняме често, когато става дума за системата на българското образование в нейната начална степен, че тя е една от най-добрите в света според американското изследване PEARLS. Тя дава едни от най-добрите резултати все още според някои изследвания или поне е била повод за гордост и все още държи доста високо ниво.

„Затова трябва да се отнасяме изключително уважително към преподавателите в тази степен и да имаме много по-голямо доверие в тях. Аз лично, като излязъл от тази професия съвсем наскоро, не бих посмял дори да си помисля да хвърля вината върху българските учители за това, че в определени райони, дали са квартали, дали са градове, или села, няма сериозно отношение към образованието, и това не бива да е етнически обосновано, но за съжаление много често е”.

След изказванията на народните представители законопроектът на „Възраждане” във връзка със ЗИД на Закона за предучилищното и училищно образование бе отхвърлен с 54 гласа „За”, 51 гласа „Против” и 58 „Въздържал се”.

„Този законопроект беше внесен април миналата година, 9 месеца отлежава по стаите. Уважаеми български учители, директори и родители, обръщам се към Вас с молба да си дадете сметка какво е отношението на управляващата коалиция към образованието, щом бяха нужни цели 9 месеца, за да проведем в пленарна зала днешния дебат”, добави Проданов.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн