Модерна лаборатория за 3D принтиране откриха в Тракийския университет, валидираха и пощенска марка за 100 г. ветеринарномедицинско образование

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

566754768576 DSC_1586  3D LabКатедрата по Ветеринарна анатомия, хистология и ембриология на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийския университет от днес разполага с модерна полимерна лаборатория за 3D принтиране и сканиране на анатомични модели. Най-новото бижу на старозагорския университет бе официално открито днес в рамките на Националното ветеринарномедицинско изложение БУЛВЕТМЕДИКА 2023. Тридневният форум, който се провежда от 13 до 15 октомври на територията на Ветеринарномедицинския факултет, е едно от най-мащабните събития в областта на ветеринарната медицина в България. Тази година в него участват 26 водещи фирми от бранша, които представят своите продукти и услуги пред широка аудитория от професионалисти, студенти и потенциални клиенти.

„Тази лаборатория е изключителна и уникална за обучението по ветеринарна медицина! Отлична придобивка, която създава мост между хуманното отношение към животните и свързаното с това създаване на собствени макети, които да се прилагат при подготовката на ветеринарни лекари.” – каза деканът на Ветеринарномедицински факултет, проф. Тодор Стоянчев, при откриването на лабораторията.

Съвременната 3D техника ще бъде широко използвана за модернизиране обучението по анатомия на бъдещите ветеринарни лекари чрез активно прилагане на компютърна симулация и анатомично моделиране. Амбицията на доц. Владова, по чиято идея е създадена лабораторията, е оборудването да бъде активно прилагано и при провеждането на иновативни „мастъркласове“ за студенти от предклинични и клинични курсове, както и за реализацията на регулярни работни срещи, които да обединяват професионализма на практикуващи ветеринарни лекари с този на научния потенциал на анатоми и хирурзи от Ветеринарномедицинския факултет.

* * *
764586893566556376Пощенска марка на тема #100години ветеринарномедицински факултет и ветеринарномедицинско образование в България бе валидирана днес на специална церемония в Тракийски университет – Стара Загора. Събитието бе част от програмата на дванадесетото издание на Националното ветеринарномедицинско изложение БУЛВЕТМЕДИКА 2023.

В официалната церемония по валидиране на пощенско-филателното издание взеха участие ръководителят на Областна пощенска станция Стара Загора – г-жа Даниела Георгиева, авторът на художественото изображение – доц. Ненко Атанасов, проф. Иван Божков – ректор на Тракийски университет за мандат 1995-1999 г., както и деканът на Ветеринарномедицински факултет проф. Тодор Стоянчев.

„В днешния все по-дигитален свят пощенската марка продължава да бъде универсален символ, който свързва хората. Днес валидираме издание, с което отбелязваме 100 години от началото на ветеринарномедицинското образование в България.“ – каза г-жа Георгиева по време на церемонията. – „Това е първото издание в българското маркоиздаване, в което се ползва син кръст – символ на състраданието към животните.“

Ограничен тираж от марката, подпечатана с оригинален печат на Български пощи, вече е изложена на специален щанд, като всеки гост на изложението има възможност да закупи уникален екземпляр от тази ценна придобивка с непреходна филателна стойност.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн